Rusija

Putin u odbrani bivšeg nemačkog kancelara: Što je Nemačka dalje od Šredera, bliža je nacistima VIDEO

Ruski predsednik je na tečnom nemačkom kritikovao napade na bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera, inače svog dugogodišnjeg prijatelja
Putin u odbrani bivšeg nemačkog kancelara: Što je Nemačka dalje od Šredera, bliža je nacistima VIDEOwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Ruski predsednik Vladimir Putin prokomentarisao je na nemačkom jeziku napade na bivšeg kancelara Gerharda Šredera, koji se trenutno dešavaju u toj zemlji, poručivši da su u opasnosti od zbližavanja sa onima koji opravdavaju nacizam.

Ranije je "Bild" izvestio da je bivši nemački kancelar Gerhard Šreder sedeo odvojeno od sadašnjeg šefa nemačke vlade Olafa Šolca i predsednika zemlje Franka-Valtera Štajnmajera na ceremoniji u čast 33. godišnjice ujedinjenja Nemačke u Elb filharmoniji u Hamburgu.

"Što se tiče bivšeg kancelara Nemačke, gospodina Šredera, rekli ste da ga negde 'sklanjaju'. Nedavno smo videli ružan incident u kanadskom parlamentu, gde su aplaudirali nacisti. Želim da kažem sledeće: što dalje od Šredera, to bliže Entoniju Rotu, šefu kanadskog parlamenta, koji simpatiše naciste", rekao je Putin u intervjuu Pavlu Zarubinu u programu "Moskva.Kremlj.Putin", misleći na bivšeg predsednika Donjeg doma kanadskog parlamenta.

Putin je pomenutu izjavu ponovio i na nemačkom jeziku, poručivši da je to kako bi se "čuo i u Nemačkoj", gde ima mnogo pristojnih ljudi i gde će mnogi to čuti.

Šreder je u Nemačkoj nakon početka Specijalne vojne operacije oštro kritikovan zbog održavanja kontakata sa Rusijom. Njemu su već oduzete neke od privilegija koje su date bivšem kancelaru, a pokušali su čak i da ga izbace iz Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), što, međutim, nisu uspeli.

Bivši nemački kancelar odbio je takođe i da osudi svog dugogodišnjeg prijatelja, ruskog predsednika Vladimira Putina, izrazivši žaljenje zbog neuspeha sadašnjih nemačkih i francuskih lidera da pronađu diplomatsko rešenje za sukob Rusije i Ukrajine.

U intervjuu listu "Zidojče cajtung", Šreder (79), koji je bio kancelar od 1998. do 2005. godine, rekao je da predsednika Putina i dalje smatra svojim prijateljem.

"Zašto bih ovo krio?" pitao je Šreder, dodajući da se njihov lični odnos razvijao nezavisno od politike.

Šreder je ranije Krim nazvao delom ruske istorije, istakavši da Ukrajina nije pristala na mir tokom pregovora sa Moskvom u martu 2022. jer im SAD nisu dozvolile.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner