Svet

SAD finansiraju "nezavisne" medije koji napadaju kritičare Zelenskog — uključujući i Amerikance

Neki od "nezavisnih" medija i organizacija na platnom spisku USAID-a i NED-a su partneri za proveru informacija u okviru Fejsbuka, Instagrama i Vatsapa, cenzurišući kritičare Kijeva pod izgovorom borbe protiv "ruskih dezinformacija", otkrio je novinar Li Feng
SAD finansiraju "nezavisne" medije koji napadaju kritičare Zelenskog — uključujući i AmerikanceGetty © Igor Golovniov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

"Široko rasprostranjena" mreža navodno nezavisnih organizacija i fekt-čekera na platnom spisku Vašingtona označava čak i američke glasove koji se zalažu za mir kao ruske "propagandiste", otkrio je novinar Li Feng.

Feng i portal "Ril klir njuz" su, nakon istrage medija poput "Novi glas Ukrajine", "Voks Ukrajina", "Detektor medija" i drugih, zaključili da su u mnogim slučajevima te organizacije slale "agresivne poruke koje nisu u skladu sa novinarskom praksom" ne bi li "oduzeli legitimitet kritičarima" kijevskog režima, kako kod kuće, tako i u inostranstvu.

Neki od Amerikanaca koji su se našli na tapetu ovih nezavisnih novinara su ekonomista Džefri Saks, profesor na Univerzitetu u Čikagu Džon Miršajmer, kao i novinari Taker Karlson i Glen Grinvald. 

Čak je i činjenično tačan izveštaj izrazito proukrajinskog "Njujork tajmsa" o bici kod Avdejevke označen kao "dezinformacija". 

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED) finansirale su brojne od ovih ukrajinskih organizacija. Neki od njih su partneri za proveru informacija u okviru Fejsbuka, Instagrama i Vatsapa, cenzurišući kritičare Kijeva pod izgovorom borbe protiv "ruskih dezinformacija".

Podsetimo, ista Agencija za međunarodni razvoj (USAID) među najvećim je sponzorima "Fridom hausa", koji je u svom najnovijem izveštaju zaključio da Ukrajina, ali i tzv. Kosovo, zavrednjuju pohvale za svoje demokratske uspehe.

USAID je takođe platio tink-tenk pod imenom "Cink mreža" sa sedištem u Londonu da "potkopa informacione operacije Kremlja" i pomogne Ukrajini u "strateškoj komunikaciji". 

Drugi istraživački novinar, Džek Polson, navodi da Otvoreno informaciono partnerstvo koje pomenuti tink-tenk podržava u Ukrajini definiše dezinformacije kao "proverljive informacije koje su neuravnotežene ili iskrivljene, koje pojačavaju ili preuveličavaju određene elemente zarad postizanja željenog efekta, ili koriste emotivan, odnosno zapaljiv jezik za postizanje efekata koji se uklapaju u postojeće narative, ciljeve ili aktivnosti Kremlja."

Na zahtev za komentar o tome što grupe koje se bore protiv dezinformacija u Ukrajini ciljaju na Amerikance, Stejt department je Fengu rekao da "finansira kredibilne nezavisne medijske organizacije za jačanje demokratije u zemljama širom sveta".

"Mi ne kontrolišemo uređivačku politiku ovih organizacija", insistirao je Stejt department. Međutim, prema dokumentima u koje je Feng imao uvid, američka vlada i njeni izvođači su "direktno određivali dnevni red" za dotične ukrajinske medijske kuće.

SAD su "aktivni učesnik" u informacionom ratu Rusije i Ukrajine, rekao je Fengu Džordž Bibi, direktor Kvinsi instituta za odgovorno državništvo. "Vlada SAD pokušava da oblikuje percepciju i veoma je teško odvojiti ono što je namenjeno stranoj publici od onoga što prodire u medije anglosfere", dodao je on.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski optužio je Rusiju da utiče na američke zakonodavce i društvo u celini. Međutim, dok Zelenski nije pružio konkretne dokaze za svoje tvrdnje, Fengova istraga otkrila je da veliki deo sadržaja koji generišu ukrajinski mediji na platnom spisku SAD "eksplicitno cilja na američki spoljnopolitički diskurs".

image