Svet

Lukašenko: Nema mirovnih pregovora o Ukrajini niti mira bez Rusije

Sada je pogodan trenutak da Ukrajinci i Zapad sednu za pregovarački sto i da se dogovore, ocenio je predsednik Belorusije
Lukašenko: Nema mirovnih pregovora o Ukrajini niti mira bez RusijeGetty © Kremlin Press Office/Anadolu Agency

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da se mirovni pregovori o Ukrajini u Švajcarskoj ne mogu održati bez Rusije.

"Oni govore o nekim pregovorima i o konferenciji u Švajcarskoj. Bez Rusije, oni žele mir u Ukrajini", kazao je Lukašenko novinaru Pavlu Zarubinu i napomenuo da Belorusija veoma pažljivo motri na to što se događa u Ukrajini, uključujući i koliko brzo među građanima opada rejting Zelenskog.

Lukašenko je dodao da NATO čini sve da uvuče Belorusiju u sukob u Ukrajini.

Kako je naglasio, ako Minsk sada uđe u rat protiv Ukrajine, to ništa neće doneti, pošto je ukrajinska granica potpuno minirana i betonirana.

Prema njegovim rečima, Ukrajina mora da shvati neminovnost brzog i višestrukog odgovora ako pošalje dronove u Rusiju.

"Ukrajinci moraju da shvate da ako pošalju bespilotne letelice na objekte kao što je rafinerija nafte, odgovor će odmah stići u desetostrukoj razmeri", ocenio je lider Belorusije.

Lukašenko je rekao i da sumnja u mogućnost dolaska francuskih vojnika u Ukrajinu u cilju zaštite Ukrajinaca.

"Francuzi će braniti Ukrajinu, pa to je smešno. To su sve priče. Nikakvi Francuzi neće tamo ući i niko ih neće braniti", ocenio je predsednik Belorusije.

On je takođe istakao da je sada pogodan trenutak da Ukrajinci i Zapad sednu za pregovarački sto i da se dogovore.

Podsetio je da se u maju ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom završava mandat i da se može stvoriti situacija u kojoj Rusija neće imati sa kim da se potpiše mirovni sporazum.

Predsednik Belorusije doputovao je juče u dvodnevnu radnu posetu Moskvi. Kako je saopštila agencija Belta, sa Lukašenkom je u Moskvu stigla i prva žena-kosmonaut u istoriji te zemlje, Marina Vasiljevska.

image
VV inauguration
banner