Svet

Ko će smeti da izađe na crtu: TV mreže traže duel Bajdena i Trampa

Tramp je spreman da se suoči s Bajdenom "bilo kada i bilo gde", počevši od "sad", dok je aktuelni predsednik ignorisao ovo pitanje, pomenuvši da sve "zavisi od Trampovog ponašanja"
Ko će smeti da izađe na crtu: TV mreže traže duel Bajdena i TrampaGetty © Photo by Jim Bourg-Pool/Getty Images

Dvanaest američkih novinskih organizacija poziva lidera SAD Džozefa Bajdena i njegovog (ponovnog) protivkandidata na predsedničkim izborima u novembru Donalda Trampa da pristanu na TV debate, što je uobičajena praksa tokom izborne trke, a nekad mogu da odigraju ključnu ulogu u odabiru novog šefa Bele kuće.

"Ako postoji jedna stvar oko koje se Amerikanci mogu složiti u ovo polarizovano vreme, to je da su ulozi na predstojećim izborima izuzetno visoki. U tom kontekstu, nema ničeg što bi moglo da zameni debate kandidata pred Amerikancima o svojim vizijama za budućnost nacije", konstatovali su, između ostalih, Ej-Bi-Si, Si-Bi-Es, Ci-En-En, "Foks njuz", Pi-Bi-Es, En-Bi-Si, En-Pi-Ar i Asošiejted pres u svom saopštenju.

Međutim, kako primećuje britanski "Gardijan", dva glavna kandidata su dosad odbijala sučeljavanja s protivkandidatima unutar svojih stranaka.

Novinske agencije traže da obe kampanje javno potvrde da će njihovi kandidati učestvovati u tri predsednička i jednom potpredsedničkom TV obračunu koje je odredila nestranačka Komisija za predsedničke debate.

U prethodnoj izbornoj trci 2020. Bajden i Tramp su se dva puta sučeljavali pred TV kamerama, dok je treća debata otkazana nakon što je tadašnji predsednik Tramp bio pozitivan na kovid-19.

Kampanja Donalda Trampa je prošle nedelje pozvala da se debate održavaju ranije i češće kako bi birači mogli u punom obimu da sagledaju kandidate na delu. Takođe, istakla je da će do prve zakazane debate, 16. septembra, verovatno glasati već više od milion Amerikanaca, dok će se za svog kandidata opredeliti više od 8,7 miliona ljudi do treće debate, koja je na programu 9. oktobra.

Inače, Tramp je istakao da je spreman da se suoči s Bajdenom "bilo kada i bilo gde", počevši od "sad", dok je aktuelni predsednik ignorisao ovo pitanje, pomenuvši prošlog meseca da sve "zavisi od Trampovog ponašanja".

image