Svet

Šta se juče dešavalo u UN i ko je sve bio protiv rezolucije o Srebrenici

Tekst rezolucije predstavili su Nemačka, Ruanda i Bosna i Hercegovina
Šta se juče dešavalo u UN i ko je sve bio protiv rezolucije o Srebrenici© Tanjug/AP/Craig Ruttle

U zgradi Ujedinjenih nacija juče je održana prezentacija nacrta rezolucije o Srebrenici, o kojoj bi trebalo da se glasa na Generalnoj skupštini UN početkom maja.

Tekst rezolucije predstavili su Nemačka, Ruanda i Bosna i Hercegovina, a bili su prisutni i sponzori, prenosi Al Džazira.

U Njujork su sinoć stigli predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović i član Predsedništva Željko Komšić, koji su učestvovali u prezentaciji ove rezolucije.

Nemačka ambasadorka je otvorila prezentaciju nacrta rezolucije o Srebrenici, a BiH stranu je zastupao ambasador Zlatko Lagmudžija. Prisutni su bili i savetnici Denisa Bećirovića i Željka Komšića.

Iznošenje argumenata

Nakon predstavljanja nacrta od strane nemačke ambasadorke, govorio je i predstavnik Ruande, kao i Lagumdžija, a potom su predstavnici misija u svetskoj organizaciji počeli da se izjašnjavaju jesu li za ili protiv uz iznošenje argumenata u vezi sa svojim stavovima.

Prvi su govorili Rusi, čija je predstavnica prigovorila što nema Željke Cvijanović, dodajući da rezolucija nema podršku Predsedništva BiH.

Ona je, kako je prenela Al Džazira, rekla da je iznenađena da Nemačka stoji iza ove rezolucije, zajedno sa drugim zapadnim zemljama poput Sjedinjenih Država, Velike Britanije, a posebno Holandije zbog uloge njenih vojnika u Srebrenici 1995. godine.

Na nju se nadovezao zamenik ambasadora Srbije Saša Mart, koji je, u svom govoru, ponovio slične stavove kao i Rusi, napomenuvši da je Srbija 2010. godine prihvatila da je počinjen zločin u Srebrenici.

Nakon njegovog izlaganja, protiv rezolucije izjasnile su se Venecuela, Kina, Severna Koreja, Nikaragva, dok su ostali podržali rezoluciju, ili nisu govorili.

Predstavnici Hrvatske u svetskoj organizaciji su za Al Džaziru potvrdili da će Hrvatska biti sponzor rezolucije, dok Crna Gora još uvek čeka smernice iz Podgorice.

image
VV inauguration
banner