Svet

Rekordan pad rejtinga britanskog premijera: Čak 75 odsto Britanaca nezadovoljno njegovim radom

Sveukupno zadovoljstvo njegovim radom palo je na nivo koji nije viđen od 1978. godine, pa tako samo 16 odsto ispitanih Britanaca odobrava njegov rad na mestu premijera, dok je 75 odsto nezadovoljno
Rekordan pad rejtinga britanskog premijera: Čak 75 odsto Britanaca nezadovoljno njegovim radomGetty © Justin Tallis - WPA Pool/Getty Images

Rejting britanskog premijera Rišija Sunaka pao je na rekordno nizak nivo među svim šefovima vlada u proteklih 46 godina, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Ipsos.

Sveukupno zadovoljstvo njegovim radom palo je na nivo koji nije viđen od 1978. godine, pa tako samo 16 odsto ispitanih Britanaca odobrava njegov rad na mestu premijera, dok je 75 odsto nezadovoljno, što je rezultiralo ukupnom ocenom od minus 59 poena.

Ipsos dodaje da je istu rekordno nisku vrednost (minus 59) 1994. godine zabeležio tadašnji premijer Džon Mejdžor.

Istovremeno, rejting vladajuće Konzervativne partije takođe je pao na rekordno nizak nivo od 1978. godine na 19 odsto.

Sa druge strane, rad lidera opozicione Laburističke partije Keir Starmer odobrava 25 odsto ispitanika, ali je i njegov ukupni rejting negativan i iznosi minus 31 poen, što je takođe antirekord političara za četiri godine kako je čelu opozicije.

Što se tiče podrške naroda, Laburističku partiju podržava 44 odsto, dok je 84 odsto ispitanika nezadovoljno radom aktuelne vlasti.

Samo 10 odsto je izrazilo pozitivno mišljenje o upravljanju državom.

Istovremeno, 44 odsto ispitanika veruje da će se Starmer bolje nositi sa obavezama premijera, dok je samo 22 odsto izrazilo podršku Sunaku u vezi sa tom funkcijom.

U istraživanju su učestvovale 1.072 osobe koje je sprovedeno između 3. i 15. aprila.

image
VV inauguration
banner