Svet

Uhapšena pa puštena profesorka Hebrejskog univerziteta iz Jerusalima zbog antiizraelskih izjava

Profesor Hebrejskog univerziteta iz Jerusalima uhapšen je i pušten zbog antiizraelskih komentara
Uhapšena pa puštena profesorka Hebrejskog univerziteta iz Jerusalima zbog antiizraelskih izjava© Gérard SIOEN/Gamma-Rapho via Getty Images

Arapsko-izraelska profesorka Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu Nadera Šalhoub-Kevorkian, uhapšena je pa puštena, zbog sumnje da je počinila krivično delo "podstrekivanje", što izgleda znači da ne uživaju svi profesori zaštitu američkih ambasadora dok vređaju zemlju u kojoj žive i rade.

"Nadera je veoma opasna za javnost, u smislu huškanja, jer opravdava nanošenje štete Izraelcima, vojnicima i taocima, uključujući žene i decu", kaže neimenovani policijski izvor za antiizraelske izjave profesorke, a prenosi "Tajms ov Izrael".

Profesorka za koju se veruje da širi mržnju prema sopstvenoj zemlji prvi put je suspendovana u martu nakon intervjua od 9. marta u kojem je rekla da cionizam treba dovesti u pitanje silovanja i druge zločine koje je počinio Hamas.

Rekla je da i se Izraelci plaše kada prođu i čuju je kako govori na arapskom, pa dodala da bi "i trebalo bi da se plaše jer se kriminalci uvek boje".

"Oni ne mogu da mi otmu zemlju, ne mogu raseliti moj narod. Ne mogu da ubijaju i da se ne plaše. Bolje da se boje", poručivala je profesorka dodajući da je vreme da se ukine "cionizam".

Izjave Šalhoub-Kevorkian, osim policiji, zapale su za oko i Univerzitetu koji ju je na kratko suspendovao, a neki studenti zatražili su njenu smenu. Krajem marta, međutim, univerzitet ju je vratio na posao.

image