Svet

Kako Ursula fon der Lajen reaguje na građansko hapšenje zbog genocida u Gazi (VIDEO)

Fon der Lajenova je jedan od najistaknutijih zagovornika podrške Izraelu iz Evrope, a nakon napada Hamasa 7. oktobra posetila je Jerusalim
Kako Ursula fon der Lajen reaguje na građansko hapšenje zbog genocida u Gazi (VIDEO)Getty © Dursun Aydemir/Anadolu

Govor predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen na Samitu evropske odbrane i bezbednosti prekinut je iz publike.

"Gospođo Fon der Lajen, ovo je građansko hapšenje. Optuženi ste za pomaganje genocida u Gazi", uzviknuo je čovek iz publike, dok je predsednica EK pokušala da bude smirena.

"Izrazili ste potpunu podršku Izraelu na početku ovog genocida. Krv palestinske dece je na vašim rukama", rekao je čovek iz publike, koji se predstavio kao Dejvid Kronin, irski aktivista i pisac.

Predsednica Evropske komisije na to se samo nasmejala i nastavila da gleda u pravcu čoveka kome je prišlo obezbeđenje da ga izbace iz sale.

"Vi ste zločinac, gospođo Fon der Lajen, trebalo bi da budete u Hagu! Ne bi trebalo da budete ovde. Ne treba da tražite drugi mandat. Vi ste rat, vi ste zločinac. Oslobodite Palestinu", povikao je on.

Ona je posle ovoga nastavila svoje izlaganje i sasvim mirno se obratila prisutnima rečima da joj je zadovoljstvo što je tu.

Fon der Lajenova je jedan od najistaknutijih zagovornika podrške Izraelu iz Evrope, a nakon napada Hamasa krajem prošle godine posetila je Izrael.

Nakon što je Izrael pokrenuo krvavi napad na Pojas Gaze, u kojem su mahom stradala deca, a nastala je i humanitarna katastrofa, Fon der Lajenova je prilagodila svoju retoriku.

Iako nikad nije povukla svoj stav podrške Izraelu, promenila je narativ kako bi se prikazala kao akter u pružanju pomoći Gazi.

image
VV inauguration
banner