Svet

Velika Britanija i Ukrajina: Fašistički slogan zabranjen zbog propisa o zabrani pušenja

Pokušaj "podizanja morala" ukrajinskim vojnicima u Velikoj Britaniji propao je jer nije u skladu sa zakonom o zabrani pušenja
Velika Britanija i Ukrajina: Fašistički slogan zabranjen zbog propisa o zabrani pušenjaGetty © Libkos / Contributor

Ministarstvu odbrane Velike Britanije zabranjeno je da stavi fašistički slogan "Slava Ukrajini" na kutije besplatnih cigareta za ukrajinske vojnike, nakon što utvrđeno da se taj potez kosi sa zakonom o zabrani pušenja.

Kako prenosi "Telegraf", zvaničnici su kontaktirali veliku duvansku kompaniju 2022. godine, pitajući da li ta kompanija može da obezbedi cigarete ukrajinskim vojnicima koji se obučavaju u Britaniji i koji su se žalili da su im preskupe i da ih nema u bazama Ministarstva odbrane.

Ministarstvo je želelo da naruči cigarete na veliko i da na kutije nalepi poruku podrške. Ideja je bila da se ponove poruke podrške trupama iz Prvog svetskog rata, kada su paklice imale akvarele koji prikazuju herojstvo na bojnom polju.

Međutim, zvaničnici su obavešteni da je u Velikoj Britaniji nezakonito stavljanje "ohrabrujućih" poruka na cigarete isto kao i brendiranje paklica.

Ministarstvo zdravlja je ponudilo kompromis – da se na paklice stave i poruke koje podstiču korisnike da prestanu da puše. Vlada je saopštila da bi taj potez mogao dovesti do toga da 30.000 pušača batali cigarete.

Od toga se odustalo, a "Telegraf" prenosi da je na zahtev ministra odbrane Bena Volasa druga duvanska kompanija kontaktirana da donira cigarete vojnicima – bez poruke.

Taj potez je koordinisan sa Trezorom, koji se bavio poreskim implikacijama besplatnih cigareta, i Ministarstvom zdravlja, koje se nije protivilo toj ideji.

"Ukrajinskim regrutima koji su već bili pušači omogućava se pristup cigaretama kao deo njihovih paketa obroka. Javni novac nije potrošen na cigarete, a mi smo osigurali da su dostupne zdravije alternative nikotinu i saveti", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

image
VV inauguration
banner