Svet

Ambasador RF u Danskoj: Rusija ne prihvata granice koje su SAD proizvoljno izabrale na Arktiku

Morsko dno je međunarodno područje koje je proglašeno zajedničkim nasleđem čovečanstva, a da su SAD svojim arbitrarnim delovanjem oduzele značajna područja od globalne zajednice, upozorava Barbin
Ambasador RF u Danskoj: Rusija ne prihvata granice koje su SAD proizvoljno izabrale na ArktikuGetty © Myung J. Chun/Los Angeles Times

Odluka Sjedinjenih Američkih Država da bez konsultacije sa Komisijom za granice epikontinentalnog pojasa uspostavi spoljne granice od preko 200 nautičkih milja u sedam oblasti svetskih okeana, uključujući Arktik, jeste kršenje Konvencije UN o pravu mora iz 1982, upozorava je ruski ambasador u Danskoj Vladimir Barbin.

"Rusija ne može da prihvati ovakav pristup međunarodnom pravu i ne priznaje spoljne granice koje su Sjedinjene Države proizvoljno odredile", kaže Barbin.

Napominje da je morsko dno međunarodno područje koje je proglašeno zajedničkim nasleđem čovečanstva, a da su SAD svojim arbitrarnim delovanjem oduzele značajna područja od globalne zajednice i ograničile pravo drugim državama na pristup resursima.

Podseća da je Rusija 18. marta ove godine na zasedanju Međunarodne uprave za morsko dno pozvala SAD da ratifikuju konvenciju i primene norme sadržane u njoj, kako u pogledu prava tako i u pogledu obaveza.

"Rusija insistira na potrebi da se održi jedinstven pristup za sve države i da se izbegavaju izuzeci. Ako se međunarodna zajednica ne suprotstavi proizvoljnim merama, to će značiti odobravanje američkog modela ponašanja", upozorava Barbin.

Ukazuje na to da će se stvoriti presedan da druge države zaobiđu Komisiju o granicama epikontinentalnog pojasa, a pojaviće se i dodatni rizici i izazovi stabilnosti na Arktiku.

"Biće ugroženi sporazumi arktičkih priobalnih država iz deklaracije iz 2008. o usklađivanju sa postojećim pravnim okvirom", kaže ruski ambasador.

image
VV inauguration
banner