Svet

Jamajka priznala Palestinu: Dve države kao jedino rešenje sukoba u Gazi

Ovom odlukom Jamajka jača svoje zalaganje za mirno rešenje, izjavila je ministarka spoljnih poslova
Jamajka priznala Palestinu: Dve države kao jedino rešenje sukoba u GaziGetty © Photo by Denis Thaust/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Vlada Jamajke saopštila je da je odlučila da prizna Državu Palestinu usled zabrinutosti zbog konflikta u Pojasu Gaze i humanitarne krize u palestinskoj enklavi.

"Ova odluka je u skladu sa snažnom posvećenošću Jamajke principima Povelje Ujedinjenih nacija, koji nastoje da podstaknu međusobno poštovanje i mirnu koegzistenciju među državama, kao i priznavanje prava ljudi na samoopredeljenje", navelo je Ministarstvo spoljnih poslova Jamajke u saopštenju.

Resorna ministarka Kamina Džonson Smit dodala je da se Jamajka zalaže za rešenje koje podrazumeva dve države kao jedinu opciju koja bi rešila dugogodišnji sukob, garantovala bezbednost Izraela, kao i očuvanje dostojanstva i prava Palestinaca.

"Priznajući Državu Palestinu, Jamajka jača svoje zalaganje za mirno rešenje", istakla je ministarka, a prenela "Al Džazira".

Uz to je ponovila da Jamajka podržava trenutni prekid vatre, oslobađanje talaca i obezbeđivanje humanitarne pomoći za narod Gaze.

"Jamajka nastavlja da podržava sve napore za deeskalaciju i uspostavljanje trajnog mira u regionu, pozivajući sve strane da razmotre strašne posledice daljeg sukoba i posvete se diplomatskim rešenjima koja obezbeđuju bezbednost i suverenitet svih", rekla je ona.

Do sada je, pored Jamajke, 140 država članica Ujedinjenih nacija priznalo palestinsku državu, navodi se u saopštenju.

image
VV inauguration
banner