Svet

Reparacija za ropstvo: Jamajka će tražiti simboličnu odštetu od Londona zbog trgovine robljem

Karipska zemlja razmatra da zatraži oko pola miliona funti za više od tri veka ropstva za finansiranje svog sektora nasleđa "crnog turizma"
Reparacija za ropstvo: Jamajka će tražiti simboličnu odštetu od Londona zbog trgovine robljemwww.globallookpress.com © hutchison

Jamajka ispituje mogućnost da zahteva od Velike Britanije da joj plati 500.000 funti (oko 634.000 dolara) kao reparacije za ropstvo u cilju finansiranja svog sektora nasleđa "crnog turizma", piše britanski "Telegraf".

Prema medijima, karipsko ostrvo se nada da će dobiti finansijska sredstva od britanske vlade i njenih glavnih muzeja za finansiranje izložbi o kolonijalizmu, a sredstva će biti dodeljena za konzervaciju zgrada povezanih sa imperijalizmom.

Ministar turizma Jamajke Edmund Bartlet ranije je izjavio da je ostrvska vlada zainteresovana za "crni turizam", budući da karipska zemlja, kao stecište toliko mnogo kultura, "ima istoriju sa kojom mora da se poveže", jer tamo se nalazi "mali komad" Britanaca, "njihove istorije i prošlosti".

Premijer Jamajke Endru Holnes, koji je dugo kritikovao odnos svoje zemlje sa Komonveltom i britanskom monarhijom, zvanično je najavio planove da zemlja postane nezavisna republika nakon smrti kraljice Elizabete Druge, 2022. godine.

"Skaj njuz" je ranije preneo da je krunisanje britanskog kralja Čarlsa Trećeg očigledno podstaklo vlasti Jamajke da ubrzano rade na organizaciji referenduma i da se odvoje od "monarhističke i rasističke britanske vlade", kako je rekao visoki izvor za taj medij.

Vlasti Jamajke su još pre četiri godine najavile da od Velike Britanije traže kompenzaciju za trgovinu robljem iz vremena kada je ta zemlja bila britanska kolonija. Reč je o približno 7,6 milijardi funti (oko 10,5 milijardi dolara).

Jamajka - nekadašnji centar trgovine robljem

Jamajka je bila centar trgovine robljem najpre Španaca, a potom i Britanaca.

"Radujemo se reparacijama u svim oblicima za koje se može očekivati da će popraviti štetu nanetu našim precima", rekla je 2021. godine ministarka sporta, omladine i kulture Jamajke Olivija Grejndž.

Britanci su od Španije preuzeli Jamajku 1655. godine i ona je bila njihova kolonija sve do proglašenja nezavisnosti 1962. godine. Ova karipska zemlja sa skoro tri miliona ljudi je deo Komonvelta, a britanski monarh joj je šef države. Britanija je zabranila trgovinu robljem u svom carstvu 1807. godine, ali je formalno sprovodila praksu ropstva sve do 1834. godine.

image