Svet

Turska: Nema ograničenja za transport ruskog gasa u Evropu

Šef energetskog odeljenja Nezavisnog udruženja industrijalaca i privrednika Turske objasnio je da je za njegovu državu isplativo da prenosi ruski gas u okviru postojećih sporazuma
Turska: Nema ograničenja za transport ruskog gasa u Evropu© Photo by Muhammed Enes Yildirim/Anadolu via Getty Images

Turskoj je isplativo da transportuje gas u Evropu iz drugih regiona, rekao je šef energetskog odeljenja Nezavisnog udruženja industrijalaca i privrednika Turske (MUSIAD) Altug Karatas u intervjuu listu "Milijet", dodajući da nema ograničenja u tranzitu ruskog gasa.

"I Rusija, i Turska i mnoge druge zemlje počele su da se zalažu za to da Turska postane gasno čvorište. Za nas je isplativo ako prirodni gas iz drugih regiona teče preko nas u Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku u okviru postojećih sporazuma. Nema ograničenja za prenos gasa iz Rusije u Evropu preko Turske", rekao je on.

On je dodao da je zbog sporazuma o LNG Turska počela da isporučuje i gorivo iz drugih država u druge zemlje, poput Alžira, Katara i SAD.

Karataš je dodao da je Turska ranije postigla sporazume u sektoru nafte i gasa sa Libijom i Somalijom, a postoje dogovori i sa Irakom. Pored istraživanja minerala, transporta, pružanja tehničkih i operativnih usluga, Turska će dobiti udeo i od energenata proizvedenih u tim zemljama, posebno u Libiji i Somaliji.

image
VV inauguration
banner