Svet

Kako je Junker duvanskim dimom "oduvao" Terezu Mej

Na četvorosatnom sastanku u Strazburu o Bregzitu, tadašnji predsednik Evropske komisije palio je cigaru za cigarom, a njegova sagovornica, britanska premijerka, po povratku kući toliko je loše izgledala da su se kovali planovi za njenu medicinsku evakuaciju
Kako je Junker duvanskim dimom "oduvao" Terezu Mejwww.globallookpress.com © © Zheng Huansong

Tadašnji predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker toliko je mnogo pušio na sastancima posvećenim Bregzitu da je britanska premijerka Tereza Mej koja je učestvovala na njima ostala bez glasa, piše u najnovijoj knjizi o Bregzitu, prenosi "Politiko".

U knjizi novinara i političkog komentatora "Sandej tajmsa" Tima Šipmana opisani su pregovori i politička nadmudrivanja oko Bregzita između 2017. i 2019. godine.

Šipman piše da je Junker na sastanku u maju 2019. koji je trajao četiri sata, palio cigaretu jednu za drugom. Kao i da je na sastancima sa Terezom Mej pušio jak kontinentalni duvan uprkos propisima Evropske unije koji zabranjuju pušenje u kancelarijama.

"Duvanski dim napravio je haos sa njenim grlom, a glas joj pretvorio u prigušeno krkljanje. Uhvatila je i prehladu – nešto što premijerki stvarno nije trebalo pred napornu nedelju i parlamentu", piše Šipman.

Ali, kako piše dalje, Mej je bila "previše fina da bi se žalila", uprkos tome što je jedan od njenih pomoćnika anonimno nazvao Junkera "nepristojnim kretenom".

Natrag kod kuće, dok je Mejova pokušavala da zaključi dogovor o Bregzitu u Donjem domu britanskog parlamenta, glas joj je pucao.

Skupštinske vlasti bile su zabrinute za zdravlje Mejove nakon sastanka sa pušačem Junkerom i udisanja njegovog duvanskog dima. Toliko da su kovali planove u slučaju nužde.

"Bez znanja poslanika, pozvali su doktora, a zvaničnici Donjeg doma bili su toliko zabrinuti za zdravlje Mejove da su napravili čak i plan za njenu evakuaciju", navodi se u knjizi.

U glasanju koje je usledilo nakon predstavljanja revidiranog ugovora, dogovorenog na "zadimljenom" sastanku sa Junkerom u Strazburu, Mej je izgubila za 149 glasova, uprkos izmenama u poslednjem trenutku koje je ispregovarala sa EU.

Nedelju dana kasnije, Mejova je izjavila da njena stranka neće voditi Veliku Britaniju u narednoj fazi pregovora o Bregzitu. Tereza Mej je dva meseca kasnije napustila mesto premijera.

"Ako nije mogla da natera nekog da prestane da puši, teško da je mogla išta više da izvuče", citira se u knjizi komentar anonimnog konzervativnog političara.

image
VV inauguration
banner