Svet

Zelenski zahteva da Evropska unija "ispuni obaveze" u vezi sa članstvom Ukrajine

Kijev je podneo zvaničan zahtev za pridruživanje bloku u februaru 2022, ubrzo nakon početka Specijalne vojne operacije, a status kandidata dobio je već u junu iste godine
Zelenski zahteva da Evropska unija "ispuni obaveze" u vezi sa članstvom UkrajineGetty © Michael Fischer

Kijev je ispunio sve uslove koje je Evropska unija postavila za njega i spreman je da započne pregovore o pridruživanju, samouvereno je izjavio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u video-obraćanju u nedelju, zahtevajući da blok sada to uradi.

Kijev je podneo zvaničan zahtev za pridruživanje bloku u februaru 2022, ubrzo nakon početka Specijalne vojne operacije, a status kandidata dobio je već u junu iste godine. Zvaničnici EU su se u decembru 2023. složili da otvore pregovore o pridruživanju, postavljajući niz koraka koje Kijev treba da preduzme kao prve u pripremama.

Svi ovi koraci su završeni, rekao je Zelenski u video-obraćanju, obećavajući da je ovo godina koja će doneti "rezultate sa Evropskom unijom".

"Ukrajina je ispunila sve neophodne uslove za pravi početak pristupnih pregovora i sada strana EU mora da ispuni svoje obaveze", rekao je Zelenski.

Kriterijumi za pristupanje EU uključuju stabilne demokratske institucije, vladavinu prava, zaštitu ljudskih prava i manjina, zajedno sa snažnom tržišnom ekonomijom i institucionalnim kapacitetom da se nose sa obavezama države članice EU.

Jedno od ključnih pitanja za rešavanje bila je rasprostranjena korupcija. Usred niza korupcijskih skandala na visokom nivou, poslanici najvećeg sponzora Ukrajine – SAD – izrazili su zabrinutost zbog zloupotrebe njihove pomoći. Prošlog meseca, ukrajinsko Ministarstvo odbrane objavilo je planove za uvođenje novog odeljenja za planiranje logistike, nakon što je nekoliko visokih vojnih zvaničnika uhapšeno zbog pronevere prethodnih meseci.

Kijev se trenutno priprema za mirovnu konferenciju koja će se održati u Švajcarskoj u junu. Moskva nije pozvana da učestvuje i odbacila je konferenciju kao "besmislicu". Predsednik Vladimir Putin ponovio je ranije ovog meseca da Rusija nije odbacila mirno rešenje sukoba, ali je istakao da neće prihvatiti sporazum koji ignoriše interese Ruske Federacije.

"Kijev se takođe priprema za samit NATO ovog leta", rekao je ukrajinski predsednik. 

On je poručio da "vojni blok koji predvode SAD ne bi trebalo da se plaši sopstvene snage niti da zazire od sopstvenih temelja".

Ambicija Ukrajine da se pridruži NATO-u, cilj koji je sadržan u njenom ustavu, bio je jedan od ključnih razloga za Specijalnu vojnu operaciju, navela je Moskva. 

image