Svet

Kakve su "leoparde" Nemci poslali Kijevu: Neispravna elektronika, uređaji za komunikaciju i nišani

Kako se može videti u izveštaju objavljenom 20. novembra 2023. godine, jedinica ukrajinske vojske sa oznakom A4723 je u periodu od 13. do 19. novembra u Poljskoj izvršila inspekciju 19 tada isporučenih "leoparda 1a5" iz Nemačke, tokom koje su utvrđeni brojni nedostaci
Kakve su "leoparde" Nemci poslali Kijevu: Neispravna elektronika, uređaji za komunikaciju i nišaniGetty © Sean Gallup

Još u prvoj polovini 2023. godine, pojedine evropske države saopštile su da će Ukrajini isporučiti nemačke tenkove "leopard 1a5", a nakon određenog vremena broj obećanih oklopnjaka porastao je na više od 200.

Budući da se radi o modernizovanim varijantama vozila konstruisanog šezdesetih godina, koje su u međuvremenu povučene iz operativne upotrebe, očekivalo se da će "leopardi" proći kroz proces popravke i zamene neispravnih delova pre isporuke. 

Međutim, na osnovu dokumenata ukrajinske vojske koje je objavila hakerska grupa "Beregini" izgleda da to nije bio slučaj. 

Naime, kako se može videti u izveštaju objavljenom 20. novembra 2023. godine, jedinica ukrajinske vojske sa oznakom A4723 je u periodu od 13. do 19. novembra u Poljskoj izvršila inspekciju 19 tada isporučenih "leoparda 1a5" iz Nemačke, tokom koje su utvrđeni brojni nedostaci kod 16 tenkova.

Kako se navodi u izveštaju, na osnovu analize i pregleda ukrajinskih stručnjaka, većina isporučenih vozila imala je problema sa neispravnom elektronikom i opremom za komunikaciju, a kod nekih su pojedini uređaji potpuno odstranjeni.

Pored toga, kod dela oklopnjaka iz Nemačke otkriveni su kvarovi na nišanskim spravama, motorima, topovima i laserskim daljinomerima. Ono što čitav slučaj čini još bizarnijim, jeste što je uprkos opisanim rezultatima ukrajinska vojska odlučila da čak 12 od ukupno 19 isporučenih tenkova uvede u upotrebu, uprkos tome što su svega tri "leoparda" u potpunosti ispravna, time svesno dovodeći svoje tenkiste u još veću opasnost.

image