Svet

UN zahteva smirivanje tenzija: Izbegavati poteze koji vode do eskalacije

Generalštab Oružanih snaga Rusije je ranije tokom dana najavio da će Vojska Ruske Federacije sprovesti vežbe u koje će biti uključene jedinice opremljene taktičkim nuklearnim naoružanjem
UN zahteva smirivanje tenzija: Izbegavati poteze koji vode do eskalacijeGetty © Andrew Burton

Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik je, komentarišući pripreme ruske vojske za vežbe na kojoj će biti upotrebljeno taktičko nuklearno naoružanje, pozvao na izbegavanje bilo kakvih poteza koji bi mogli dovesti do "pogrešnih procena i eskalacije sa katastrofalnim posledicama", prenose "RIA Novosti".

"Videli smo ove navode u medijima. Vidimo i da različite strane sve više i više u poslednje vreme govore o tome (upotreba nuklearnog naoružanja). Trenutni rizik od nuklearnog naoružanja je na veoma visokom nivou. Sve aktivnosti koje mogu dovesti do loše procene i eskalacije sa katastrofalnim posledicama treba izbegavati", rekao je on.

Podsećanja radi, Generalštab Oružanih snaga Rusije je ranije tokom dana najavio da će Vojska Ruske Federacije sprovesti vežbe u koje će biti uključene jedinice opremljene taktičkim nuklearnim naoružanjem.

Kako navodi rusko Ministarstvo odbrane, ove vežbe biće odgovor na "provokativne izjave i pretnje zapadnih zvaničnika".

image