Svet

Američki kongresmen: Ako Ukrajina padne, SAD bi mogle da pošalju vojsku

Kao razlog nastavka podržavanje Ukrajine Hakim Džefris navodi "sprečavanje širenje rata"
Američki kongresmen: Ako Ukrajina padne, SAD bi mogle da pošalju vojsku© Artur Widak/Anadolu Agency via Getty Images

Ne možemo da dozvolimo da Ukrajina izgubi, jer ako padne, postoji velika verovatnoća da će SAD morati da se umešaju u sukob angažovanjem slanjem svojih trupa, a ne samo finansijsku pomoć, izjavio je lider demokratske manjine u Predstavničkom domu Kongresa Hakim Džefris u intervjuu za "Si-Bi-Es njuz".

Kao razlog nastavka podržavanje Ukrajine navodi "sprečavanje širenje rata". 

Prema njegovim rečima, u Republikanskoj partiji jača proruska frakcija koja ne želi da podržava Ukrajinu i "iz nekog razloga smatra da Rusija nije neprijatelj SAD". Dodao je da je glavni pobornik ove politike u Predstavničkom domu republikanka Mardžori Tejlor Grin.

Prethodno je italijanska "Republika" objavila u svom komentaru da NATO može da rasporedi vojni kontingent od 100.000 vojnika za vojnu akciju protiv Rusije ako ta zemlja pređe jednu od dve crvene linije.

List navodi da se prva crvena linija odnosi na direktnu ili indirektnu intervenciju treće strane u ratu protiv Ukrajine, a reč je pre svega o učešću u invaziji sa severa Belorusije, dok je druga crvena linija vojne provokacije protiv baltičkih zemalja, Poljske ili Moldavije.

Prethodno je francuski predsednik je u intervjuu za "Ekonomist" izjavio da ne isključuje mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako Rusija "probije linije fronta" i ukoliko Kijev to zatraži od Pariza, preneo je portal BFMTV.

"Kada bi Rusi probili linije fronta i da postoji ukrajinski zahtev – što danas nije slučaj – bilo bi legitimno da se postavi to pitanje", rekao je Makron.

Moskva je više puta upozoravala Zapad da ne šalje trupe u Ukrajinu.

Izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućem slanju trupa u Ukrajinu i britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona da Ukrajina navodno ima pravo da britanskim oružjem napadne teritoriju Rusije, predstavljaju nastavak veoma opasnog trenda, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova napisala je u petak na Telegramu da od NATO snaga "neće ostati ništa" ako budu poslate na liniju fronta.

image