Svet

Rojters rekao pa porekao; Zaharova: "Čisto englesko ubistvo"

Poredeći kijevski režim s Al Kaidom, portparolka ruskog MIP-a je upozorila da Kijev može da udari britanskim oružjem i na Ostrvo
Rojters rekao pa porekao; Zaharova: "Čisto englesko ubistvo"Getty © Photo by Omer Messinger/Getty Images

Pošto je objavio vest da je šef diplomatije Ujedinjenog Kraljevstva Dejvid Kameron tokom posete Kijevu izjavio da Ukrajina ima dozvolu da koristi oružje koje im je obezbedila Velika Britanija za udare po ruskoj teritoriji, Rojters je povukao istu, te saopštio da će objaviti revidiranu verziju vesti.

Na ovo je reagovala portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova rečima da je Kameron sigurno izgovorio sporne reči.

"Pred našim očima se odmotava 'čisto englesko ubistvo'. Sigurna sam da je to rekao. Međutim, odjek koji je izazvala izjava je primorao London da se povuče i žrtvuje (reputaciju) Rojtersa", napisala je Zaharova na Telegramu.

Potom je u izjavi za "RIA Novosti" uporedila kijevski režim s terorističkom Al Kaidom koju je "hranio" Zapad.

"Nek se pripreme za to da će kijevski režim udariti britanskim oružjem na teritoriju Britanije, kao što su to činili teroristi Al Kaide koje su odgajili zapadnjaci", istakla je Zaharova.

Inače, Rusija smatra da samim tim što isporučuju oružje Kijevu zemlje NATO-a učestvuju u sukobu. Ministar spoljnih poslova RF Sergej Lavrov istakao je da će svaka pošiljka koja sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Prema njegovim rečima, SAD i NATO su direktno uključeni u sukob, i to ne samo zahvaljujući oružju  već i što obučavaju vojnike u  Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i dr.

image