Svet

Crvene linije određene u tajnosti: NATO razmišlja o direktnom sukobu sa Rusijom?

Ukoliko ruske snage probiju odbranu Kijeva ili ukoliko se u sukob direktno ili indirektno uključi treća strana, na primer Belorusija, NATO može aktivirati svoje snage, tvrdi "Republika"
Crvene linije određene u tajnosti: NATO razmišlja o direktnom sukobu sa Rusijom?Getty © Robert Nickelsberg / Contributor

NATO je odredio bar dve crvene linije koje, ukoliko budu pređene, znači da će se Alijansa uključiti direktno u sukob u Ukrajini, piše italijanski list "Republika".

Kako prenose "RIA Novosti", ove dve linije odnose se na dalje napredovanje ruskih trupa – "probijanje Rusije kroz liniju odbrane Kijeva i direktno ili indirektno učešće treće strane" u sukobu.

Crvene linije su dogovorene u poverenju, piše "Republika", i dodaje:

"Trenutno treba istaći da ne postoje operativni planovi o slanju ljudi. Postoje samo ocene mogućih akcionih planova u vanrednim situacijama i u slučaju da se u rat uvuku treće strane." 

List poručuje i da Oružane snage Ukrajine ne mogu u potpunosti da kontrolišu granicu što stvara uslove za prodor ruskih snaga kroz koridor između Belorusije i Ukrajine. Ukoliko do toga dođe, Minske će postati direktno uključen u vojni sukob, a "njegova vojska i arsenal će imati odlučujući značaj za Moskvu". 

"Ova situacija može samo da aktivira odbranu (NATO-a) u korist Ukrajine", zaključuje "Republika".

image