Svet

Sijarto upozorava: NATO vojnici u Ukrajini značili bi početak trećeg svetskog rata

Šef mađarske diplomatije poručio je francuskim medijima da ukrajinski sukob nije evropski rat, jer niko nije napao Evropu, te da bi evropska zajednica stoga trebalo da radi na miru, a ne da traži načine za eskalaciju
Sijarto upozorava: NATO vojnici u Ukrajini značili bi početak trećeg svetskog rataGetty © Omar Havana / Stringer

Prisustvo evropskih i američkih vojnika u Ukrajini bi značilo prelazak svih crvenih linija, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, komentarišući poslednju izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona o tome da ne isključuje slanje trupa u Ukrajinu.

Makron je ove godine jednom već istupio u javnost sa sličnim izjavama, što je izazvalo osudu dela javnosti i upozorenja iz Moskve. 

"Odlučili smo da moramo učiniti sve da izbegnemo direktnu konfrontaciju između NATO-a i Rusije. Ako država članica NATO-a pošalje trupe u Ukrajinu, to će značiti direktan sukob sa Rusijom, a to znači treći svetski rat", rekao je Sijarto za francusku televiziju LCI, dodajući da Budimpešta ocenjuje reči francuskog predsednika kao "preteće".

Mađarska kao zemlja koja se nalazi odmah pored Ukrajine nije zainteresovana za eskalaciju, objasnio je šef mađarske diplomatije. On je pozvao evropske lidere da rade na pronalasku mirnog rešenja, i da u tom procesu uzmu u obzir stav svih pogođenih strana, ne samo Ukrajine, te da ne razmišljaju o opcijama koje vode daljoj eskalaciji konflikta.

"Umesto da razmišljamo o novoj isporuci oružja, slanju vojnog osoblja ili nuklearnom oružju", moramo "objaviti prekid vatre i započeti mirovne pregovore", istakao je on.

"Naš stav je da ovo nije naš rat. Ovo nije evropski rat. Evropa nije bila napadnuta. Ovo je sukob između dve zemlje i njegova eskalacija je izuzetno opasna", upozorio je još jednom Sijarto.

image