Svet

Sijarto: Evropska unija se sprema za svetski rat

Mađarska neće odobriti izdvajanje dve milijarde evra iz Evropskog fonda za mir državama članicama EU za isporuku oružja Ukrajini, poručio je šef mađarske diplomatije
Sijarto: Evropska unija se sprema za svetski ratwww.globallookpress.com © Tomas Tkacik/Keystone Press Agency

Evropska unija se, u pozadini pogoršanja situacije za Oružane snage Ukrajine, priprema za svetski rat, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto nakon sastanka šefova ministarstava spoljnih poslova i odbrane EU u Luksemburgu.

"Brisel reaguje na sve lošiju situaciju na frontu za Ukrajinu tako što se priprema za svetski rat", ocenio je Sijarto.

Prema njegovim rečima, sastanak je ličio na "sastanak vojskovođa u štabovima", pošto su nekoliko sati "skoro svi pričali o tome koliko jedinica kakvog naoružanja i po kom rasporedu su spremni da isporuče Ukrajini iz praktično praznih skladišta".

Sijarto je naglasio da do sada sva vojna pomoć Ukrajini nije doprinela njenom uspehu na frontu.

"Postavlja se pitanje zašto bi, ako ta strategija ranije nije funkcionisala, trebalo da funkcioniše sada? Mislimo da snabdevanje oružjem samo vodi do produžavanja rata i povećanja rizika od svetskog rata", istakao je Sijarto i dodao da "Mađarska smatra da bi pogoršanje situacije na frontu trebalo da podstakne napore za uspostavljanje mira, dok se o njenim uslovima mora razgovarati u prisustvu obe strane u sukobu, inače nema smisla".

Budimpešta protiv izdvajanja dve milijarde evra zemljama EU za naoružavanje Kijeva

Mađarska neće odobriti izdvajanje dve milijarde evra iz Evropskog fonda za mir državama članicama EU za isporuku oružja Ukrajini sve dok Kijev ne da garancije da mađarska preduzeća neće ponovo biti uvrštena na listu "međunarodnih sponzora rata", naglasio je šef mađarske diplomatije.

Prema njegovim rečima, osim 500 miliona evra, koje Mađarska blokira skoro godinu dana, Evropska unija želi da isplati zemljama članicama još 1,5 milijardi evra iz Evropskog mirovnog fonda za oružje Kijevu.

"Stav Mađarske je nepromenjen. Sve dok ne dobijemo garancije da Ukrajina neće zaustaviti 'lov na veštice' na mađarska preduzeća, nećemo pristati na takav predlog",  kazao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je ranije prisilom uvrstila mađarsku OTP banku na listu "međunarodnih ratnih sponzora", a sada stvara probleme farmaceutskom koncernu "Gedeon Rihter", pošto te kompanije nisu napustile rusko tržište. 

Ranije je ukrajinska nacionalna agencija za prevenciju korupcije (NACP) saopštila da je privremeno uklonila mađarsku OTP banku sa liste "međunarodnih sponzora rata", u pokušaju da obezbedi podršku Budimpešte za najnoviji paket vojne pomoći EU za Ukrajinu.

Agencija je navela da je odluka rezultat pregovora sa bankom i zvaničnicima u Budimpešti. Trajno uklanjanje sa crne liste zavisiće od spremnosti banke da prekine saradnju sa Rusijom, upozoravaju iz Kijeva.

image