Svet

SAD odlažu isporuke naoružanja Izraelu zbog napada na Rafu

U okviru odloženih pošiljki se između ostalog nalaze uređaji za navođenje i povećanje stepena preciznosti avio bombi koje proizvodi "Boing"
SAD odlažu isporuke naoružanja Izraelu zbog napada na RafuGetty © Centcom / Handout/Anadolu

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena u poslednje dve nedelje odložila je nekoliko pošiljki oružja za Izrael, rekao je danas neimenovani izvor za "Rojters".

Istovremeno list "Politiko", preneo je reči jednog od izvora bliskog administraciji SAD, koji tvrdi da Vašington na ovaj način želi da pošalje političku poruku Tel Avivu.

Kako se navodi, Bela kuća ne može da podrži izraelsku ofanzivu na Rafu u južnom delu Pojasa Gaze bez odgovarajućeg i verodostojnog humanitarnog plana.

U okviru odloženih pošiljki se između ostalog nalaze uređaji za navođenje i povećanje stepena preciznosti avio bombi koje proizvodi "Boing", prenosi "Rojters", a iz pomenute kompanije se do sada nisu oglašavali o ovom pitanju.

Ova agencija dodaje i da je Bajdenova administracija odlučila da zadrži nekoliko direktnih komercijalnih isporuka Izraelu koje su bile u toku. Pauza u isporukama mogla bi da smanji mogućnost Izraela da obnovi zalihe oružja koje koristi u Gazi.

image