Svet

EU avio-kompanija spremna da pomogne u deportovanju migranata: Samo da nije negde daleko

Kompanija "Rajaner" voljna je da pomogne evropskim vladama da se izbore sa prilivom migranata
EU avio-kompanija spremna da pomogne u deportovanju migranata: Samo da nije negde dalekoGetty © Pier Marco Tacca / Contributor

Niskotarifni avio-prevoznik "Rajaner" spreman je da pomogne evropskim vladama da deportuju ilegalne migrante, rekao je generalni direktor Majkl O'Liri.

"Mi u principu nemamo problema" sa tom idejom, rekao je O’Liri novinarima u Briselu gde je pozivao na izlazak na predstojeće izbore za Evropski parlament.

"Ako evropske vlade legalno deportuju migrante, mi možemo da pružimo pomoć", dodao je on, a prenosi "Politiko".

O’Liri je navodno odbacio zabrinutost koju je izneo novinar da bi povezanost sa deportacijama mogla da naruši reputaciju avio-kompanije. "Ako evropske vlade propisno deportuju ilegalne dolaske... u zemlju kao što je Albanija... mi ćemo vrlo rado učestvovati u tim letovima", rekao je on.

Migracije su kontroverzno pitanje u Irskoj, koja je doživela ogroman priliv tražilaca azila iz Afrike, Bliskog istoka i Ukrajine. U godini do aprila 2023. migracija u zemlju je skočila za 31 odsto u poređenju sa prethodnih 12 meseci, što je dovelo do najveće nestašice stanova za iznajmljivanje u EU i porastu kriminala.

Premijer Velike Britanije Riši Sunak najavio je nedavno planove za deportaciju migranata u Ruandu, podseća "Politiko". To je podstaklo migrante da preko Severne Irske beže u Irsku.

Osvrnuvši se na Sunakove planove, O'Liri je rekao da "Rajaner" ne može da ide u Ruandu "jer ne može da leti toliko daleko".

Jedina destinacija avio-kompanije u Africi je Maroko. Avio-prevoznik, međutim, može da leti u zemlje kao što je Albanija, ponovio je on.

Vlada Velike Britanije ima dogovor sa balkanskom državom da pošalje ilegalne migrante iz Albanije nazad kući. U februaru je Tirana pristala da zadrži hiljade tražilaca azila u Italiji.

"Rajaner" je najveća evropska avio-kompanija po broju putnika. Poznata je i po svojim čudnim metodama uštede kao što je "ohrabrivanje" stjuardesa da smršaju, uklanjanje toaleta iz aviona kako bi stavili dodatna sedišta, teranje putnika da sami utovare svoj prtljag i naplaćivanje "poreza na debljinu" putnicima sa prekomernom težinom.

image