Svet

Ne letite u Pariz: Kontrolori letenja mogu da zakasne na posao tri sata i da izađu ranije

Do dogovora je došlo nakon što su radnici zapretili štrajkom uoči Olimpijskih igara u Parizu koji se održavaju ove godine
Ne letite u Pariz: Kontrolori letenja mogu da zakasne na posao tri sata i da izađu ranije© Tanjug/Ludovic Marin, Pool via AP

Francuski kontrolori letenja dobili su pravo da dođu na posao tri sata kasnije i odu tri sata ranije, prenose francuski mediji.

Prema novom sporazumu između najvećeg sindikata francuskih kontrolora letenja SNCTA i francuske vlade ozakonjen je ovakav ustupak zaposlenima.

Do dogovora je došlo nakon što su radnici zapretili štrajkom uoči Olimpijskih igara u Parizu koje se održavaju ove godine.

Prema sporazumu, kontrolori letenja, takođe, dobiće povećanje plata do 18.000 evra (15.500 funti), 18 dodatnih slobodnih dana godišnje i mogućnost penzionisanja sa 59 godina.

Ugovor bi trebalo da košta 70 miliona evra (60,2 miliona funti) tokom četiri godine i finansiraće ga avio-kompanije.

Ipak, kontrolori letenja nisu jedini radnici koji prete štrajkom uoči Olimpijskih igara koje počinju 26. jula.

Sindikati u svim privrednim granama, uključujući osoblje u bolnicama, rekli su da će stupiti u štrajk ako vlada ne isplati adekvatne naknade onima koji budu morali da rade tokom letnjeg perioda.

Pariz se još nije oporavio od sindikalnih nemira usled nedavnih protesta prosvetara, policajaca i poljoprivrednika, protiv povećanja starosne granice za odlazak u penziju.

image