Svet

Biblijska pošast stiže u Ameriku: Najezda insekata poslednji put zabeležena 1803.

Rojenje cikada kakvo se sada očekuje nije viđeno 221 godinu
Biblijska pošast stiže u Ameriku: Najezda insekata poslednji put zabeležena 1803.Getty © Chip Somodevilla/Getty Images

"Horde" cikada se spremaju da izađu iz zemlje u SAD, a "Špigl" navodi da će ovogidšnje rojenje biti "biblijskih razmera".

Razlog za to je, objašnjava entomolog Zoe Getman-Pikering za nemački list, što se ove godine poklapa polno sazrevanje dva soja ovog insekta, obeleženih kao XIII i XIX, gde se prvi izleže svakih 17, a drugi svakih 13 godina.

Drugi predstavlja soj sa najvećom poznatom populacijom, kaže Getman-Pikering, i dodaje da se "trilioni" insekata očekuju na Srednjem zapadu i Jugu SAD.

Ovaj entomolog objašnjava da neobičan životni ciklus cikada predstavlja adaptaciju na opasnost od predatora. Drugim rečima, istovremeno sazrevanje velikog broja jedinki znači da neće sve moći da budu pojedene, te da će neminovno ostati onih koje će iza sebe ostaviti potomstvo.

Sa druge strane, nimfe ovog insekta provode više od decenije pod zemljom, gde se hrane sokovima iz korenja biljaka.

Ona ističe da se rojenje kakvo se očekuje 2024. nije videlo prethodnih 221. godinu.

Jedan od štetnih efekata ovakvog rojenja, kaže Zoe Getman-Pikering, je to što ptice i druge životinje koje se inače hrane gusenicama i sličnim štetočinama pređu na cikade kojih ima u izobilju i koje je lako uhvatiti, što dovodi do neometanog razmnožavanja drugih štetočina.

image