Svet

Cenzuri nema kraja: Ambasadori EU postigli dogovor o zabrani još tri ruska medija

Sada ove mere moraju da odobre ministri spoljnih poslova zemalja EU, javlja TASS
Cenzuri nema kraja: Ambasadori EU postigli dogovor o zabrani još tri ruska medijaGetty © Francis Dean/Corbis via Getty Images

Ambasadori EU danas su se saglasili u načelu da četiri ruska medija dodaju na listu sankcija EU zbog, kako kažu, širenja propagande, potvrdila je na Iksu komesar EU za vrednosti i transparentnost Vera Jurova.

"Na listu sankcionisanih dodate su četiri propagandne mreže povezane sa Kremljom: 'Glas Evrope', 'RIA Novosti', 'Izvestija' i 'Ruska gazeta', objavila je Jurova i dodala da je takođe zabranjeno rusko finansiranje evropskih medija, nevladinih organizacija i političkih stranaka, prenosi Rojters.

Obe mere su deo planiranog 14. paketa sankcija Rusiji, navodi se u zvaničnom dokumentu u koji je Rojters imao uvid prošle nedelje.

EU je ranije uvela sankcije ruskim državnim medijima RT i Sputnjik, a za sada nije precizirala koje mere će se primenjivati na medije koji su dodati na listu sankcionisanih.

Ranije se Kristof de Vris, stručnjak za unutrašnje poslove iz nemačke stranke CDU, požalio da ljudi u Nemačkoj i dalje gledaju RT, uprkos tome što je naša medijska kuća zabranjena unutar EU.

Takođe, ukrajinski medij na engleskom jeziku "Mi smo Ukrajina" se požalio što žali da je naša medijska kuća "široko dostupan putem interneta, kablovskog i satelitskog emitovanja", a kao i da je RT tokom godina "razvio mrežu zaposlenih i narativa koji pomažu da se poboljša imidž Rusije".

image