Svet

Stejt department: Žao nam je što ginu u Rafi, ali Izrael ima pravo da napada Hamas

Nastavljamo da podržavamo Izraelske snage dok progone legitimne teroriste Hamasa, a to naravno uključuje i upotrebu oružja koje je obezbedila Amerika, rekao je Metju Miler
Stejt department: Žao nam je što ginu u Rafi, ali Izrael ima pravo da napada Hamas© Robert Alexander/Getty Images

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena duboko žali zbog tragičnog gubitka života tokom izraelskog napada na izbeglički kamp u gradu Rafa u južnoj Gazi, u kojem je u nedelju ubijeno najmanje 45 osoba, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler, napomenuvši ipak da "Izrael ima pravo da krene za Hamasovim teroristima odgovornim za hladnokrvno ubistvo civila".

"Kao što smo ranije rekli, Izrael ima pravo da krene za Hamasovim teroristima odgovornim za hladnokrvno ubistvo civila, što je izgleda bio cilj Izraela ovde, a i Hamas bi trebalo da prestane da se krije iza civila u Gazi. Ali Izrael takođe ima obavezu da učini sve što je moguće kako bi minimizirao štetu nad civilima dok izvodi svoje operacije", naveo je Miler.

Portparol Stejt departmenta je naglasio da su SAD u kontaktu sa izraelskim vlastima od napada u nedelju uveče i dodao da Vašington neće vršiti dalje procenu po tom pitanju dok izraelska vojska ne završi istragu, prenosi "Tajms of Izrael".

Upitan o izveštajima da je u utorak u Rafi ubijena 21 osoba, Miler je rekao da je svestan medijskih navoda, kao i da izraelska vojska poriče ubistva. Dodao je da su SAD zatražile dodatne informacije od Tel Aviva.

On je naglasio da izraelske operacije u Rafi još nisu prešle "u ono što SAD definiše kao veliku ofanzivu".

"Nastavljamo da podržavamo njihove snage dok legitimno progone teroriste Hamasa, a to naravno uključuje upotrebu oružja koje je obezbedila Amerika. Očekujemo ipak da se to učini na način koji minimizira štetu nad civilima", zaključio je Miler. 

"Al Džazira" je javila da je u utorak ubijena najmanje 21 osoba, a da su desetine ljudi ranjeni u novom izraelskom napadu na naselje Al-Mavasi u zapadnom delu grada Rafa na jugu Pojasa Gaze.

U prethodnom izraelskom napadu na izbeglički kamp u Rafi u nedelju, ubijeno je najmanje 45 osoba, uglavnom žena i dece, dok je više od 250 Palestinaca ranjeno. Taj napad se dogodio u blizini logističke baze Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRVA) u Tal al-Sultanu, a taj potez Izraelaca naišao je na osude međunarodne zajednice.

image