Svet

Novo bojno polje? Kina ima monopol nad brojnim mineralima "kritičnim" za SAD

Stvarna dominacija Kine leži u njenim sposobnostima za preradu minerala, upozoravaju iz "Džej Pi Morgana"
Novo bojno polje? Kina ima monopol nad brojnim mineralima "kritičnim" za SADGetty © su tim

Kina drži monopol na iskopavanju mnogih sirovina koje su ključne za proizvodnju poluprovodnika i drugih tehnologija, upozorio je "Džej Pi Morgan".

Predsednik SAD Džozef Bajden podigao je uloge u tekućem sporu sa Kinom prošlog meseca kada je uveo tarife na kineske proizvode, uključujući solarne ćelije, električna vozila, baterije, čelik, aluminijum, medicinsku opremu.

"Najnoviji potez Bajdenove administracije pokrenuo je debatu o tome da li će se kineska dominacija u lancu snabdevanja kritičnim mineralima pojaviti kao najnovije bojno polje u strateškom nadmetanju SAD i Kine", naveli su zvaničnici "Džej Pi Morgana" u belešci za klijente.

Kina je 2022. godine proizvela 68 odsto retkih svetskih minerala, koji se koriste za stvari poput magneta i baterija, i 70 odsto grafita, koji se koristi u mazivima, električnim motorima, pa čak i nuklearnim reaktorima, podseća "Forčun" magazin.

Međutim, stvarna dominacija Kine leži u njenim sposobnostima za preradu minerala, navodi "Džej Pi Morgan". Kina je 2022. godine preradila 100 odsto svetske ponude grafita, 90 odsto retkih minerala i 74 odsto kobalta (još jedna ključna sirovina za baterije).

"Sve veća zavisnost od kritičnih minerala, koji su ključni za poluprovodnike, električna vozila, vojno oružje, izazvala je zabrinutost da bi Kina mogla da iskoristi svoju dominaciju u ovom lancu snabdevanja da uzvrati na industrijsku politiku SAD", upozoravaju iz "Džej Pi Morgana".

Od minerala koje je Geološki zavod SAD identifikovao kao "kritične" za američku ekonomiju i nacionalnu bezbednost, SAD su se 100 odsto oslanjale na uvoz za 12 minerala. Kina je glavni izvor za pet od 12 ovih minerala, a drugi ili treći najveći izvor za dodatna tri.

image