Svet

Makron odoleva pritiscima: Neću podneti ostavku, bez obzira na izborni rezultat

Francuski lider je, odgovarajući na pitanje da li strahuje da će opozicioni Nacionalno okupljanje, ako pobedi na parlamentarnim izborima, tražiti njegovu ostavku, poručio da "odbacuje takvu hipotezu"
Makron odoleva pritiscima: Neću podneti ostavku, bez obzira na izborni rezultat© Alexey Furman/Getty Images

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da neće podneti ostavku, "kakvi god bili rezultati" vanrednih parlamentarnih izbora.

Odgovarajući na pitanje da li strahuje da će opozicioni Nacionalno okupljanje, ako pobedi na parlamentarnim izborima, tražiti njegovu ostavku, Makron je rekao da "odbacuje takvu hipotezu". 

"'Nacionalno okupljanje' ne može na svoj način da tumači norme ustava. Ona su sasvim jasna, kao i ovlašćenja predsednika, bez obzira na ishod. To je za mene nepokolebljivo", rekao je francuski lider u intervjuu za "Figaro".

Naime, predstojeći izbori biće duel vladajuće partije Preporod i Nacionalnog mitinga.

"Samo ova dva tabora mogu da pobede. Ni republikanci ni socijalisti, ujedinjeni u novu levu alijansu, ne mogu da očekuju pobedu", naglasio je Makron.

On je dodao da očekuje pobedu "širenjem vladajućeg bloka i davanjem veće jasnoće njegovoj politici, tako da namerava da pruži ruku u narednih dana svima koji su spremni da upravljaju državom i rade po smelom programu".

Francuski radio Evropa 1 prethodno je javio da predsednik Francuske Emanuel Makron razgovara sa svojim okruženjem o mogućnosti da podnese ostavku na mesto šefa države ako desnica pobedi na parlamentarnim izborima.

Makron je 9. juna odlučio da raspusti Narodnu skupštinu (donji dom francuskog parlamenta) i održi vanredne izbore u pozadini poraza njegovih pristalica na izborima za Evropski parlament (14,6 odsto glasova).

To je upola manje od opozicione desničarske stranke Nacionalni okupljanje, koju je podržalo 31,4 odsto biračkog tela.

image