Svet

Evropa daje 25 miliona za "promociju demokratije" u Belorusiji

Novousvojeni program pomoć ima za cilj da "podrži aktiviste civilnog društva da promovišu demokratske promene i ljudska prava u Belorusiji", navodi se na sajtu Evropske komisije
Evropa daje 25 miliona za "promociju demokratije" u  Belorusiji© Tanjug/Belarusian Presidential Press Office via AP

Evropska komisija (EK) usvojila je novi program pomoći vredan 25 miliona evra za "dalju podršku naroda Belorusije", odnosno njihovih "demokratskih težnji" koje, kako navode, traju od predsedničkih izbora održanih avgusta 2020. godine, na kojim je aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio 80 odsto glasova.

Imajući u vidu da je Belorusija otvoreno na ruskoj strani u vezi sa sukobom u Ukrajini, EU uvodi restriktivne mere protiv Lukašenkovog režima i povećava finansijsku podršku beloruskim nevladinim organizacijama.

Novousvojeni program pomoći "EU4Belorusija: Podrška društvenoj otpornosti i razvoju ljudskog kapitala" ima za cilj da pre svega "podrži aktiviste civilnog društva da promovišu demokratske promene i ljudska prava u Belorusiji", navodi se na sajtu EK.

"Zahvaljujući pomoći EU, aktivisti civilnog društva biće u mogućnosti da nastave svoj rad uprkos veoma teškim okolnostima na terenu s obzirom na kontinuiranu represiju i kršenje ljudskih prava u zemlji", precizira Evropska komisija.

Podrška obuhvata i program stipendiranja beloruskih studenata i profesionalnog obrazovnog kadra, te ostvarivanje saradnje između "profesionalaca i organizacija iz Belorusije i EU".

Nakon pokušaja obojene revolucije posle predsedničkih izbora 2020. u Belorusiji EU je 12. oktobra iste godine usvojila Zaključke kojima je usmerila svoju politiku prema Belorusiji.

Od tada su Evropljani uplatili više od 100 miliona evra beloruskom civilnom sektoru, "nezavisnim" medijima, kao i zdravstvenim, obrazovnim i kulturim institucijama.

Zapadne zemlje i niz drugih država koje su podržale njihove odluke postepeno su uvodile sankcije protiv beloruskih zvaničnika i preduzeća, optužujući Minsk za kršenje izbora i kršenje ljudskih prava. Novi paket zapadnih sankcija nastupio je zbog podrške Minska ruskoj vojnoj specijalnoj operaciji u Ukrajini.

image