Čin istorijske pravde: Deset godina od povratka Krima Rusiji

Poklanjanje Krima Ukrajini prema tadašnjim sovjetskim zakonima bilo je nelegalno. Povratak poluostrva matici, u čijem sastavu se nalazilo od 1780-ih, bio je čin istorijske pravde

Predsednik Vladimir Putin je 18. marta 2014. godine, pre tačno 10 godina, potpisao sporazum sa Republikom Krim i gradom Sevastopoljem o njihovom povratku u Rusku Federaciju, podseća Olga Šuharevskaja, bivši diplomata, rođena u Ukrajini, koja danas živi u Moskvi.

Krim je postao deo Ruske imperije nakon niza rusko-turskih ratova. Godine 1771, krimski kan Sahib Drugi Girej je stekao nezavisnost od Otomanskog carstva, zahvaljujući princu Vasiliju Dolgorukom, koji je pobedio turske trupe.

Revolucija iz 1917. dovela je do raspada Ruske imperije i nastanka niza pseudonezavisnih država na teritoriji Ukrajine: Ukrajinske Narodne Republike sa centrom u Kijevu, Ukrajinske Narodne Sovjetske Republike sa centrom u Harkovu, Sovjetske Republike Donjeck – Krivoj Rog, Odeske Sovjetske Republike i Tauridske Sovjetske Socijalističke Republike.

Opširnije pročitajte ovde.

VV inauguration
banner