Ekonomija

Novo istraživanje FED-a: Sve veći rizik od recesije u SAD

Čak 26 saveznih država zabeležilo pad aktivnosti, pokazuje izveštaj Federalnih rezervi
Novo istraživanje FED-a: Sve veći rizik od recesije u SADGetty © Spencer Platt

Više od polovine američkih saveznih država pokazuje znake usporvanja ekonomske aktivnosti i na ivici je recesije, navodi se u novom izveštaju banke Federalnih rezervi Sent Luis, prenosi "Rojters".

U izveštaju se ističe da je čak 26 država zabeležilo pad aktivnosti unutar svojih granice, što dovodi do očekivanja da će SAD u celini pasti u recesiju, a predviđa se da će do nje doći za otprilike osam meseci. 

Izveštaj je objavljen samo nekoliko dana nakon što je do sličnih zaključaka došao i FED San Franciska koji je takođe naveo da bi američka ekonomija mogla da padne u recesiju narednih meseci.

Iz FED-a u San Francisku su dodali da promene u stopi nezaposlenosti takođe mogu da signaliziraju da će doći do ekonomskog pada jer, kako je navedeno, stopa nezaposlenosti dostiže dno i počinje da raste baš pred recesiju. 

Ranije su stručnjaci naveli da američke akcionare čeka najgora godina od globalne finansijske krize, kao i da će korporativni profit dočekati istu sudbinu.

Predstojeća recesija mogla bi da bude slična onome što se dogodilo 2008. i 2009. godine i mogla bi da izazove novi par na berzi koji će biti mnogo gori od onoga što većina investitora očekuje.

image
VV inauguration
banner