Ekonomija

Predviđanja Volstrita za 2023. godinu

Iako je recesija u 2022. bila očekivana, to ne znači da nije bolela, a eksperti sa Volstrita ocenjuju da će situacija u 2023. biti još gora
Predviđanja Volstrita za 2023. godinuwww.globallookpress.com © Frank Rumpenhorst/dpa

Stručnjaci bankarskog giganta "Barklis" smatraju da će 2023. biti jedna od najgorih za svetsku ekonomiju u poslednje četiri decenije. Nezavisna istraživačka grupa "Ned Dejvis risrč" očekuje ozbiljan globalni ekonomski pad na 65 odsto, dok "Fideliti interšonel", kompanija za investicioni menadžment, smatra da će "teško sletanje" biti neizbežno.

"Blumberg" je zato zatražio od stratega Volstrita da objasne situaciju u novoj godini, i ispostavilo se je optimistične prognoze je teško pronaći, što znači još problema za investitore koji su pretrpeli veliki krah 2022.

Dok Federalne rezerve pojačavaju svoju najagresivniju kampanju dizanja kamatnih stopa u poslednjih nekoliko decenija, konsenzus stručnjaka je da će recesija, iako blaga, pogoditi obe strane Atlantika.

Kako mnogi investitori nisu uspeli da predvide krizu troškova života 2022. i dvocifrene gubitke na tržištu, postoje i oprezni optimisti poput "Goldman Saksa", "Džej Pi Morgn Čejsa" i "UBS" koji veruju da bi crne prognoze i ovoga puta mogle da budu pogrešne i da bi investitori koji "pročitaju" tržište mogli i da zarade zahvaljujući blagoj stagnaciji rasta cena.

Očekujte neujednačenu godinu u trgovanju, navode insajderi. "Dojče banka" smatra da će berzanski indeks Es end Pi 500 (S&P 500) porasti na 4.500 u prvoj polovini, pre nego što u trećem kvartalu padne za 25 odsto, samo da bi se vratio na 4.500 do kraja 2023. sa oporavkom investitora.

Možda će se lak novac konačno zaraditi u obveznicama. Nakon što su akcionari prošle godine pretrpeli najveći gubitak u modernoj eri, "UBS" očekuje da će 10-godišnji prinosi u SAD pasti na samo 2,65 odsto do kraja godine zbog obnovljene potražnje za "utočištem".

U međuvremenu, kripto balon je pukao. Investicione kuće nisu raspoložene da pričaju o ovoj industriji, nakon što su godine procvata dovele do procvata spekulacija sa "digitalnim zlatom za budućnost" i kraha kripto tržišta.

Kada je reč o kovidu, pandemija je, barem za globalne makro stratege, daleka uspomena. Pandemija se sada razmatra samo u pogledu napora Kine da brzo ponovo otvori svoju ekonomiju - što bi moglo da ima duboke posledice po svetski ciklus investicija i potrošnje.

image