Ekonomija

Hlađenje globalne inflacije: pozitivan preokret ili predah pred novi haos

Pokazalo se da niko u političkim i investicionim krugovima ne razume inflaciju tako dobro kao što su mislili
Hlađenje globalne inflacije: pozitivan preokret ili predah pred novi haoswww.globallookpress.com © Chris Young/Keystone Press Agency

Inflacija se konačno hladi ali "repovi" vrtoglavo visoke inflacije nastavljaju da proganjaju menadžere fondova, piše "Fajnenšel tajms".

Prvi, stidljivi pokazatelji da je vrhunac globalne inflacije možda prošao počeli su da se pojavljuju u SAD prošlog meseca, kada su podaci pokazali da je godišnja stopa pala na 7,1 odsto u novembru, što je pristojan pad sa 7,7 odsto u oktobru, pa čak i malo ispod prognoza.

Iako stopa od sedam odsto ne deluje sjajno, menadžeri fondova svih fela očajnički žele da zaborave pakao od 2022. godine.

Ta, najsporija stopa inflacije u skoro godinu dana znači i da je tempo rasta potrošačkih cena padao dva meseca zaredom, što je, pak, omogućilo investitorima da se makar ponadaju da se duga noćna mora beskrajno rastuće inflacije i oštrih mera Federalnih rezervi konačno približava kraju.

U januaru su podaci iz evrozone sugerisali da podaci o inflaciji u SAD nisu greška, jer je decembarska stopa inflacije u EU takođe pala na jednocifrene brojke. Američke brojke za decembar treba da budu objavljene ove nedelje.

Zašto onda investitori ne skaču od sreće već su sumnjičavi? "Iskreno, ne znam. Nemam pojma", rekao je za "Fajnenšel tajms" Endru Lejk, šef odeljenja za fiksne prihode u investicionoj kompaniji "Mirbo aset menadžment".

Jedan faktor koji sputava entuzijazam je to što su tržišta već uračunala pad inflacije. Investitori su uradili ono što je trebalo i pripremili se za sledeću veliku promenu u globalnom makro okruženju. Globalne akcije, merene MSCI indeksom, porasle su za nekih 20 odsto od najniže tačke u oktobru do sredine decembra, uprkos nedostatku bilo kakvog značajnog poboljšanja ekonomskog rasta ili geopolitičkih tenzija.

Ono što brine Lejka, kao i mnoge druge menadžere fondova, jeste da će Fed verovatno uskoro pauzirati svoju politiku. Već je smanjio visinu kamatne stope koja raste na pola poena, što je odmak od povećanja od tri četvrtine poena koja su bila nametnuta nekoliko puta tokom 2022. Početkom ove godine, američki centralni bankari će verovatno želeti da zastanu i razmotre kako se taj brzi tempo zatezanja filtrira kroz privredu.

Da li se sa sigurnošću može reći da ova pauza nije preokret već kratak predah pred novi haos? Na kraju krajeva, navodi "Fajnenšel tajms", pokazalo se da niko u političkim i investicionim krugovima ne razume inflaciju tako dobro kao što su mislili. "Ako se inflacija ne smanji i nezaposlenost ne bude visoka, onda će bez problema ponovo podići stope", kaže Lejk.

Upravo to je ono što investitore zaista drži budnima noću. Duboko u sebi, oni žele da se vrate u dobra stara vremena niske inflacije i niskih stopa. Ali centralni bankari žele da se vrate u drugačiju vrstu dobrih starih vremena kada je inflacija bila pod kontrolom.

Ako ostanu jednodušni u ovoj misiji i ponovo pokrenu rast stopa, onda bi se neke od lošijih karakteristika portfelja u 2022. mogle ponovo pojaviti i u 2023.

"Najgori scenario za sledeću godinu je ako (predsednik Feda Džerom) Pauel postane još jedan Volker, ako postane još oštriji", rekao je Flavio Karpencano, direktor investicija sa fiksnim prihodom u "Kapital grupu", aludirajući na bivšeg direktora Feda Pola Volkera koji je podigao stope na neverovatnih 21,5 odsto što je pomoglo u borbi protiv recesije 1980-ih ali je izazvalo najveće proteste u istoriji Federalnih rezervi.

To, piše FT, ne samo da bi nastavilo da guši rizičniju imovinu kao što su tehnološke akcije koje napreduju kada je novac jeftin, već bi takođe verovatno gurnulo američku ekonomiju u recesiju.

"Moja najveća briga je da će Fed morati ponovo da počne sa svojom strogom politikom", rekao je Endru Piz, šef investicione strategije u kompaniji "Rasel investments".

Prema njegovim rečima, Fed bi mogao da napravi pauzu što bi dovelo do skoka tržišta i oporavka privrede i što bi bilo praćeno ponovnim porastom inflacije koju kreatori politike toliko očajnički žele da zadrže na niskom nivou. "Ne brinem se da ćemo imati veliku recesiju, već da će Fed ponovo početi da zaoštrava krajem 2023," rekao je on.

Blaga recesija bi zapravo mogla biti najbolji ishod za investitore, kaže Piz - dovoljno blaga da ne nanese previše bola, ali dovoljno loša da zadrži Fedovu krajnju tačku za referentne stope ispod 6 procenata.

U suprotnom, horor šou zvan "2022. godina" će se samo nastaviti.

Prošla godina je "viđena kao godina resetovanja", kaže Piz. "Šta ako nije?"

image