Ekonomija

Od pivara do pekara: Nemačka proizvodnja se smanjuje, tradicionalna preduzeća bankrotiraju

Na listi preduzeća koja su nedavno objavila bankrot nalaze se banke, pivare, pekare, ali i proizvođači bicikala - svi sa tradicijom dužom od 80 godina
Od pivara do pekara: Nemačka proizvodnja se smanjuje, tradicionalna preduzeća bankrotirajuwww.globallookpress.com © Bernd Weißbrod/dpa

Dok kancelar Nemačke Olaf Šolc najavljuje deseti paket sankcija Moskvi, kojim Zapad namerava da obeleži godišnjicu od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, nemačka industrija i dalje trpi posledice koje su iste te sankcije ostavile.

Odricanjem od jeftinih ruskih energenata, Berlin je ugrozio svoju izvoznu moć i industriju, nekada prvu u Evropi, toliko da ni skorašnji pad cene gasa suštinski ne otklanja pretnju brige mnogih velikih proizvođača, kako su ove nedelje ukazali neki izveštaji.

Novi statistički podaci objavljeni na platformi "Vaj čarts" ("Ycharts"), namenjenoj investitorima i finansijskim stručnjacima, ukazuju da je indeks nemačke industrijske proizvodnje u decembru opao za tri poena u decembru prošle godine u odnosu na prethodni mesec (iznosio je 95 poena u decembru, odnosno 98 u novembru).

Isti parametar opao za 3,2 poena i u odnosu na kraj 2021. godine, odnosno 6,7 poena u odnosu na decembar 2020. godine.

Te brojke ilustruje gašenje velikog broja nemačkih proizvođača najrazličitije robe, od piva do bicikala, neki od kojih imaju i viševekovnu tradiciju.

List "Zidojče cajtung" preneo je da je pivara "Bahmajer" iz Bavarske najavila bankrot i da će u aprilu prestati sa radom, više od 150 godina nakon osnivanja. Istu sudbinu je doživela pivara "Bimiš brojhaus" iz Saksonije, koju su nakon više od 130 godina rada dokrajčile visoke cene proizvodnje u 2022. godini, prenosi portal "Hajdelberg24".

Mnogim pivarama koje su podnele zahtev za bankrot pridružio se i "Jakobiner broj" iz Minhena, preneo je portal "Čip 365".

Proizvođač penušavog vina "Riling sekt", sa tradicijom koja se protezala 135 godina, isto je postao nesolventan usled skoka cena prošle godine koji je usledio nakon teškog perioda zaključavanja tokom vrhunca pandemije kovid 19, prenosi portal "Merkur".

Lanac pekara "Zipendorfer landbrot", koji je osnovan 1925. godine i koji je imao 16 ispostava, objavio je bankrot, preneo je portal "Čip 365" krajem januara, kao i lanac pekara "Tilman brot" iz savezne države Rajna-Palatinat, osnovan 1937. godine, preneo je portal "Manhajm24".

Nemačka preduzeća sa višedecenijskom tradicijom koje su nedavno objavile bankrot uključuju i "Severnu centralnu banku" u Majncu (osnovana 1924. godine), proizvođača zupčanika "CH Šefter getrajbe" (osnovan 1873. godine, dok ga je 2020. godine kupio "Cim grup"), proizvođač bicikala "Profete" (osnovan 1908. godine).

Rezultati novog istraživanja koje je sproveo institut "Forsa" za nemačku televiziju "RTL" ukazuju da 43 odsto Nemaca veruje da sankcije štete više Nemačkoj nego Rusiji, dok 20 odsto stanovnika savezne republike smatra da je šteta od sankcija u obe zemlje podjednaka.

Svega 32 odsto Nemaca smatra da su sankcije ispunile svoju svrhu i da su najviše naštetile Rusiji.

image