Ekonomija

SAD šapuću trgovcima nafte: Ne brinite za cene, samo kupujte rusku naftu

Dostupnost ruske nafte ključna je za stabilnost svetskih tržišta
SAD šapuću trgovcima nafte: Ne brinite za cene, samo kupujte rusku naftuwww.globallookpress.com © Sri Lanka Air Force Media

SAD velikim trgovcima naftom privatno govore da ne brinu o ograničenju cene ruske nafte, kako bi sačuvali stabilnost tržišta tog energenta i "držali na oku" ruski izvoz.

Zvaničnici američkog Ministarstva finansija sastali su se sa predstavnicima vodećih trgovaca sirovinama, poput "Tragigure" i "Gunvora", i ponudili su im garancije za povećanje obima trgovine ruskom sirovom naftom i naftnim derivatima uprkos zapadnim sankcijama, prenosi "Fajnenšel tajms".

Iako se Vašington nikada zvanično nije protivio trgovini ruskom naftom u okvirnu ograničenja koje su dogovorile države članice grupe G7, mnogi trgovci sirovinama bili su zabrinuti. "Amerikanci nas aktivno podstiču da nastavimo sa trgovinom naftom", rekao je jedan od trgovaca za taj britanski list.

Američke garancije, koje su izdate na sastanku sa nezavisnih trgovcima poslednjih nedelja, došle su nakon što je Rusija zapretila da će smanjiti proizvodnju nafte kao odgovor na povećanje zapadne podrške Ukrajini.

Administracija predsednika Džozefa Bajdena predvodila je napore da se u okviru G7 uspostavi ograničenje cena ruske nafte. U isto vreme, oni su pokušali da obezbede nastavak trgovine sa ruskom naftom, kako bi se izbegli veći šokovi na tržištu tim energentom, piše "Fajnenšel tajms".

"Na pojedinačnim kompanijama je da donesu sopstvene odluke. Naš cilj je da objasnimo šta je dozvoljeno u okviru trenutnih pravila i ograničenja", rekao je jedan američki zvaničnik za taj britanski list.

Veliki trgovci sirovinama poput "Trafigure", "Vitola" i "Gunvora" su značajno smanjili obim trgovine ruskom naftom, u strahu od pritisaka javnosti i gubitka podrške velikih banaka na koje se oslanjaju kako bi finansirali svoje poslove.

Potezi Bajdenove administracije pokazuju da je ona primorana da balansira između pokušaja da ograniči ruske prihode od nafte i očuvanja stabilnosti tržišta tim energentom od kritičnog značaja za svetsku ekonomiju.

"Jedan od ciljeva ograničenja cene ruske nafte je da obezbedi da ona ostane na tržištu, ali po nižoj ceni, kako Kremlj ne bi mogao da profitira", rekao je jedan američki zvaničnik.

Zemlje članice G7 uvele su prošlog decembra ograničenje cena ruske nafte od 60 dolara po barelu, ali je trgovina tim energentom ostala dozvoljena za zapadne kompanije. Indija, Kina i Turska su poslednjih meseci povećale uvoz ruske nafte.

Iako trgovci naftom pod režimom G7 moraju da poseduju dokaze da je ruska nafta kojom trguju kupljena po ceni manjoj od ograničene, oni su rekli da je sprovođenje tih mera od strane SAD prilično "relaksirano", prenosi "Fajnenšel tajms".

"Amerikanci zaista žele da se sa njom trguje", rekao je jedan od trgovaca, komentarišući rusku naftu.

Ali zapadni trgovci sirovinama i banke, koje obezbeđuju milijarde dolara kroz kredite i druge oblike finansiranja, zabrinuti su zbog rizika po sopstvenu reputaciju zbog, kako navodi britanski list, "pomoći u finansiranju Putinove ratne mašine".

"Banke predstavljaju poseban kamen spoticanja", rekao je jedan trovinski savetnik. "Trgovci znaju da im pravila dozvoljavaju da trguju ruskom naftom pod određenim uslovima, ali da li je to zaista toliko atraktivno sa svim potencijalnim rizicima?"

image