Ekonomija

Saudijski naftni gigant ostvario rekordni profit

Prošlogodišnji "Aramkov" profit skoro da je jednak zbiru profita koji je ostvario tzv. "Big ojl"
Saudijski naftni gigant ostvario rekordni profitGetty © Andrew Burton/Getty Images

Naftni gigant "Saudi Aramko" zabeležio je rekordni profit u 2022. godini zahvaljujući visokim cenama sirove nafte.

Prema saopštenju kompanije objavljenom u nedelju, profit "Aramka" porastao je na 161 milijardu dolara u prethodnoj godini, što predstavlja porast od 46 odsto u odnosu na profit od od 110 milijardi dolara koji je ostvarila tokom 2021. godine.

"Aramko" je druga najvrednija firma na svetu, a, prema saopštenju, navedene brojke predstavljaju najveću godišnju zaradu otkako je ta kompanija zavedena na berzi. Profit koji je ostvario "Aramko" skoro da je jednak zbiru profita koji je ostvario tzv. "Big ojl", odnosno kompanije "Šel", "Egzon mobil", "Šefron" i "Total enerdžis".

Svi ti naftni giganti prijavili su rekordnu dobit prošle godine, ali zbir njihove zarade premašuje "Aramkovu" za "samo" oko 30 milijardi dolara.

Rekordna zarada bila je "podstaknuta višim cenama sirove nafte, većem prometu i poboljšanim maržama za rafinisane proizvode", saopšteno je iz "Aramka". Cene nafte su prošle godine porasle zbog straha da će sankcije koje je Zapad uveo Moskvi nakon početka vojne operacije u Ukrajini sputati izlazak ruske nafte na globalno tržište.

Prema saopštenju, "Aramko" je 2022. godine proizvodio 11,5 miliona barela sirove nafte dnevno. Ta kompanija nastoji da postepeno poveća proizvodnju na 13 miliona barela dnevno do 2027. godine. Shodno tome, "Aramko" ove godine nastoji da uloži oko 55 milijardi dolara u kapitalne projekte.

"S obzirom na to da očekujemo da će nafta i gas ostati od suštinskog značaja u doglednoj budućnosti, rizici od nedovoljnog ulaganja u industriju su realni – a uključuju i doprinos višim cenama energije. Kako bi iskoristio svoje jedinstvene prednosti i bio deo globalnog rešenja, 'Aramko' je započeo najveći program kapitalne potrošnje u svojoj istoriji", izjavio je izvršni direktor kompanije Amin H. Naser u nedelju.

image
VV inauguration
banner