Ekonomija

"Biće ih još": Kako se Vašington priprema za potres na bankarskom tržištu

Kriza je zahvatila i mrežu odbrambenih i biotehnoloških startapova. Šta će se dogoditi sa više od 150 milijardi dolara neosiguranih depozita
"Biće ih još": Kako se Vašington priprema za potres na bankarskom tržištuwww.globallookpress.com © Cfoto

Iznenadni slom "Silikon veli benk"(SVB) izazvao je šok u Vašingtonu, šireći strah da će ovaj kolaps ugroziti američki finansijski sistem i uzdrmati čitavu ekonomiju, prenosi "Politiko".

Američke vlasti zatvorile su u nedelju još jednu banku, "Signačer banku" sa sedištem u Njujorku, koja je predstavljala velikog igrača u kripto industriji, kako bi pokušale da spreče širenje krize na bankarskom tržištu. "Signačer" je jedna od glavnih banaka kripto industrije, najveća pored "Silvergejta", koji je prošle nedelje objavio da će izvršiti likvidaciju, javio je Si-En-Bi-Si.

SVB je najveći investitor koji je propao još od stečaja banke "Vašington mjutual" tokom globalne finansijske krize 2008. godine. Kolaps SVB pogoršava zabrinutost da hiljade preduzeća da neće moći da isplate plate zaposlenim.

Ko je kriv?

Demokrate tvrde da je deregulacija banaka, koju su predvodili republikanci, uklonila ključne zaštitne mere. Drugi smatraju da regulatori nisu uočili "crvene zastavice" u investicionom portfelju banke i bazi klijenata. A mnogi sada krive i samu SVB.

Do sada Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) nije dala odgovor na ključno pitanje: šta će se dogoditi sa više od 150 milijardi dolara neosiguranih depozita SVB.

Nakon što je u petak informisala članove Komiteta za finansijske usluge Predstavničkog doma, agencija je u subotu odložila sastanak sa zakonodavcima Kalifornije, koja je najteže pogođena ovom krizom.

Sada se spekuliše oko toga da li će banka biti kupljena ili rasprodata deo po deo, ili se priprema spasavanje koje bi finansirala vlada.

Kriza ponovo pokreće žestoku debatu o propisima koji bi trebalo da se primenjuju na velike regionalne investitore, koje su manje od megabanaka poput "Dži-Pi Morgan" ili "Benk of Amerika", ali znatno veće od skoro 5.000 preostalih banaka u zemlji.

Kongres je 2018. godine ublažio propise o bankama uz podršku obe partije.

"Ovakvih slučajeva će biti još"

Senatorka Elizabet Voren sada poziva za jačanje nadzora i donošenje mera koje smanjuju oslanjanje banaka na dug, što su i zvaničnici FED-a identifikovali kao glavni prioritet. Banke su pribegle lobiranju da se odupru ovim zahtevima.

"Ovo je još jedan poziv za buđenje. Morate da pogledate i obaveze, a ne samo kvalitet imovine kao što su zajmovi", rekla je Šila Bejr, koja je vodila FDIC tokom finansijske krize 2008.

Jasno je da je došlo do propusta u upravljanju rizicima, za šta je nadležna centrala Federalnih rezervi iz San Franciska.

Posle kolapsa SVB, megabanke su, uglavnom, ostale izolovane. To je zato što se suočavaju sa strožim pravilima koja im, između ostalog, obezbeđuju da mogu da prodaju hartije od vrednosti i da pokrivaju eventualne gubitke.

Ipak, teško je znati kako će reagovati drugi delovi bankarskog sistema.

"Za mene, nema sumnje. Ovakvih slučajeva će biti još. Koliko? Ne znam", rekao je bivši predsednik FDIC-a Vilijam Ajzak, koji je vodio ovu agenciju tokom spasavanja banaka u periodu velike inflacije i rastućih kamatnih stopa. "Sve ovo podseća na 80-te godine prošlog veka."

Kriza se širi na odbrambeni i biotehnološki sektor

Najjednostavnija opcija za FDIC jeste da pronađe kupca za SVB. Obično, kada banka propadne, agencija pronalazi drugu banku da je kupi, a tranzicija za klijente je relativno bezbolna. U ovoj situaciji, FDIC je preuzeo kontrolu nad celokupnom imovinom banke.

Nejasno je da li bi neka banka htela da kupi čitavu SVB. Neke megabanke nisu legalno u mogućnosti da kupuju druge, jer već kontrolišu veliki procenat depozita u SAD. Za banke koje bi to mogle da urade, pitanje je da li to žele i pod kojim uslovima. U suprotnom, FDIC će morati da rasproda delove banke, što je proces koji traje godinama.

Brzi pad banke u stečaj primorao je kompanije koje su poslovale sa SVD da potraže druge bankarske partnere kako bi ostale operativne.

Kompanija "Ripling", koja se bavi platnim uslugama, nije bila u mogućnosti da pošalje čekove za klijente nakon što su njena sredstva zarobljena. Prodavnica igračaka "Kemp" je u petak poslala poruku kupcima u kojoj ih je upozorila da više nemaju pristup svojim računima i pokrenula onlajn prodaju u pokušaju da prikupi novac.

Kriza je zahvatila i mrežu odbrambenih i biotehnoloških startapova koji sada nisu u mogućnosti da pristupe svojim nalozima.

Eliot Pens, glavni komercijalni službenik u odbrambenom preduzeću "Kembjum", rekao je da njegova kompanija neće moći da isplati zaposlene. "Ne možemo ništa od toga da uradimo dok ne bude jasno kakav je status SVB u budućnosti", rekao je Pens.

image