Ekonomija

Zimbabve i Rusija bi mogle da se otarase dolara u međusobnoj trgovini

Lider vladajuće partije Zimbabvea ZANU-PF Kristofer Mucvangva nazvao je dolar "ograničavajućim faktorom" u trgovini dve zemlje
Zimbabve i Rusija bi mogle da se otarase dolara u međusobnoj trgoviniGetty © Dan Kitwood/Getty Images

Centralne banke Rusije i Zimbabvea bi trebalo da započnu trgovanje u lokalnim valutama i sagledaju mogućnosti za trgovanje zlatnim rezervama, izjavio je u sredu lider vladajuće partije Zimbabvea ZANU-PF Kristofer Mucvangva.

Mucvangva je u izjavi za "RIA novosti" ukazao se njegova zemlja nalazi pod zapadnim sankcijama već 22 godine, dodavši da sankcije koje su nametnute Moskvi od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini ne bi trebalo da ometaju trgovinu između te dve zemlje.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je ranije ove godine saopštio da Rusija i zemlje Afrike razvijaju strategiju za zamenu američkog dolara i evra pri platnim obračunima, dodajući da strane pripremaju dokumente o preuređenju mehanizma saradnje pod zapadnim sankcijama.

"Naše banke treba da pronađu način da rusku rublju i zimbabveanski dolar učine slobodno konvertibilnim. Takođe, obe naše zemlje imaju bogate zlatne rezerve. Mi smo među prvih sedam zemalja po eksploataciji zlata, a obim proizvodnje raste. Sada iskopavamo 35 tona godišnje, ali bismo mogli da iskopavamo 50. Tako da bismo mogli da razmišljamo o trgovanju u zlatnim rezervama", predložio je Mutsvangva.

On je ocenio da "ništa ne može poremetiti" trgovinu između Moskve i Hararea, napominjući da se Kina, Indija i bliskoistočne zemlje takođe kreću ka napuštanju dolara u međusobnoj trgovini.

Mucvangva je takođe iskazao želju za osnivanjem više banaka koje koriste alternativne sisteme plaćanja kako bi zamenili zapadni SVIFT sistem. Napomenuo je da je trgovina dolarima "ograničavajući faktor" i dodao da bi Rusija i Afrika trebalo da osnuju "više banaka van globalnog SVIFT bankarskog sistema koji vodi SAD."

Moskva stabilno vodi politiku dedolarizacije u spoljnoj trgovini. Poslednjih godina, Rusija i neki od njenih trgovinskih partnera, uključujući Indiju i Kinu, pojačavaju upotrebu domaćih valuta u međusobnim obračunima u nastojanju da se odalje od dolara i evra.

Sa druge strane, veze Moskve sa njenim afričkim partnerima jačaju iz godine u godinu. Rusija je 2019. godine održala prvi rusko-afrički samit, na kome su učesnici izneli oblasti od značaja u okviru ekonomske, bezbednosne, kulturne i naučne saradnje. Drugi samit bi trebalo da se održi u Sankt Peterburgu u julu ove godine.

image
VV inauguration
banner