Ekonomija

Stručnjak za voćarstvo: Sneg ugrozio voće, vremenski uslovi idealni za razvoj bakterije

U slučaju pojave mraza, može da dođe do štete kod roda kajsije, breskve, višnje i svih koštičavih voćnih vrsta
Stručnjak za voćarstvo: Sneg ugrozio voće, vremenski uslovi idealni za razvoj bakterijeGetty © Matt Cardy / Stringer

Snežne padavine koje su nas neočekivano zadesile u aprilu, kao i niske temperature, ugrozile su voće koje rano cveta, a najviše kajsiju i trešnju, ocenio je stručnjak sa Instituta za voćarstvo u Čačku Aleksandar Leposavić.

On je izjavio da će voćari imati još veće probleme ukoliko i narednih dana budemo imali temperature ispod uobičajenih za ovo doba godine.

"Sneg je napravio mehanička oštećenja na biljkama, odnosno 'lomove biljaka', a nije bilo promrzavanja", rekao je Leposavić novinarima.

Dodao je da u slučaju pojave mraza, može da dođe do štete kod roda kajsije, breskve, višnje i svih koštičavih voćnih vrsta, poput šljiva i krušaka, koje su u većem delu Srbije već bile u fazi pred cvetanje.

Leposavić je istakao da su trenutno najmanje ugrožene jabuke i maline, jer još uvek nisu počele da cvetaju.

On je poručio da ovakvo vreme nije loše samo zato što voćke mogu da izmrznu, već je pogodno za razvoj jedne vrste bakterije.

"Ta bakterija već godinama pravi probleme, a ove godine joj vremenski uslovi izuzetno pogoduju, jer je bio taj 'vremenski rolerkoster' – prvo je bilo izuzetno toplo, a sad je hladno. Ta bakterija će napraviti ogromne probleme u našim voćnjacima", rekao je Leposavić.

image