Ekonomija

Švajcarski parlament odbacio paket pomoći "Kredi svisu"

Paket pomoći podrazumeva 120 milijardi dolara finansijskih garancija i prethodno ga je odobrila vlada
Švajcarski parlament odbacio paket pomoći "Kredi svisu"© Tanjug/Michael Buholzer/Keystone via AP

Švajcarski parlament nije usvojio paket pomoći banci "Kredi svis" koji podrazumeva finansijske garancije vredne oko 120 milijardi dolara, preneo je Rojters.

Glasanje je bilo simbolično budući da garancije vlade, usvojene posebnim zakonom, ne mogu da budu promenjene.

Gornji dom parlamenta ranije je odobrio mere podrške banci, dok ih je donji dom odbacio po drugi put budući da je isti ishod bio i na glasanju dan ranije. Odluka vlade da se obaveže da će pomoći u spasavanju banke, koristeći poseban zakon kako bi zaobišla zakonodavno telo izazvala je bes političara i žestoke debate u parlamentu.

Švajcarski poslanici već drugi dan debatuju o spasavanju "Kredi Svisa", a u sredu ujutru gornji dom predložio je izmene mera pomoći, ali je i takav paket pomoći ponovo odbačen u donjem domu.

"Poslaćemo vrlo loš signal ako ove pozajmice ne budu usvojene", rekla je ranije tokom dana poslanica gornjeg doma parlamenta Eva Hercog.

Skupštini se obratila i ministarka finansija Karin Keler-Sater koja je poručila poslanicima da razmisle kakvu poruku žele da pošalju svetu svojim odbijanjem da usvoje paket pomoći.

"Kakav signal želite da pošaljete na međunarodnom nivou, da li su institucije pouzdane, da li cenite stabilnost finansijskog tržišta na mestu gde već imate finansijski centar od određenog značaja?", rekla je švajcarska ministarka.

Preuzimanje "Kred Svisa" od strane rivala UBS-a za tri milijarde švajcarskih franaka izazvalo je brojne kritike, a uoči spajanja prošlog meseca iskorišćen je poseban zakon prema kojem je finansijske garancije vlade odobrila pod-grupa od šest članova parlamenta, pa je povod za dodatni gnev bilo to što oko 250 poslanika nije o tome moglo da se izjasni.

image