Ekonomija

MMF omašio prognozu: Globalni rast sporiji nego što smo mislili

Britanski ekonomisti koji se bave zalihama novca, a koji u pandemiji tačno predvideli visoku inflaciju pre bilo koga drugog, ponovo zvone na uzbunu
MMF omašio prognozu: Globalni rast sporiji nego što smo mislili© Stephen Jaffe

Međunarodni monetarni fond saopštio je da će globalni rast ove godine usporiti više nego što je ranije predviđao, delom zbog nedavnog potresa u finansijskom sektoru, objavio je "Blumberg".

Glavni ekonomista fonda rekao je da će banke ubuduće biti nešto "pametnije" u kreditiranju. Neke od najvećih američkih banaka prijavile su veće prihode od kreditiranja u prošloj godini pošto su Federalne rezerve podigle kamatne stope.

Planirano smanjenje proizvodnje nafte od strane OPEK+ već najavljuje veće cene, i time povećavaju rizike od recesije jer će potrošači imati manje novca da ga potroše negde drugde. Američka inflacija je samo malo popustila prošlog meseca, ali pritisci na cene su i dalje povećani.

Britanski ekonomisti koji se bave zalihama novca, a koji u pandemiji tačno predvideli visoku inflaciju pre bilo koga drugog, ponovo zvone na uzbunu. Rast novčane mase se urušava u Velikoj Britaniji, evrozoni i SAD, a oni to čitaju kao upozorenje na recesiju i deflaciju.

Inflacija u Kini ostala je prigušena u martu, što sugeriše da će možda biti potrebno više monetarnih ili fiskalnih stimulacija da bi se ojačao oporavak privrede. Indeks potrošačkih cena porastao je prošlog meseca za 0,7 odsto u odnosu na pre godinu dana, manje od 1 odsto koji su prognozirali ekonomisti. Deflacija cena proizvođača se popela na 2,5 odsto, što je najniži nivo od juna 2020.

image