Ekonomija

Alarm u Vašingtonu, SAD ostaju bez novca: "Dan iks" početkom juna

Ministarstvo finansija SAD "klizi po veoma tankom ledu"
Alarm u Vašingtonu, SAD ostaju bez novca: "Dan iks" početkom junaGetty © Matt Cardy

Sjedinjene Američke Države mogle bi početkom juna da obore rekord po veličini zaduženja, piše "Politiko", pozivajući se na analizu Dvopartijskog centra za politiku (BPC).

"Dan iks" predstavlja dan kada američka vlada više neće moći da isplati svoje dugove, a prema prognozama, to bi moglo da se desi u periodu od juna do avgusta, kada će naplata dostići više od 31 biliona dolara.

Ova projekcija je u skladu sa upozorenjem američke ministarke ekonomije Dženet Jelen prošle nedelje - da bi država mogla da ostane bez novca 1. juna.

Ove procene nameću hitnu reakciju o ograničenju duga, a ostaje nejasno da li vlada može da odugovlači do 15. juna kada bi tromesečni prihodi od poreza obezbedili preko potrebnu novčanu infuziju.

Ako bi ministarstvo odložilo naplatu do kraja juna, moglo bi da iskoristi oko 145 milijardi dolara, kupujući vreme tokom leta.

Direktor sektora za ekonomsku politiku BPC Šai Akabas kaže da bi isplate korisnicima socijalnog osiguranja i onima koji primaju platu na saveznom nivou mogle da se dovedu u pitanje, ako se desi da zemlja prvi put u svojoj istoriji ne otplati dug početkom sledećeg meseca.

"Još mislim da nije vreme za paniku, ali svakako je vreme da počnemo da brinemo", rekao je Akabas, napominjući da Ministarstvo finansija "klizi po veoma tankom ledu" zbog malih novčanih tokova.

Nedostatak gotovine u trezoru koji bi mogao da osakati američku ekonomiju u narednim nedeljama delimično je posledica razočaravajuće poreske sezone, pomešane sa odloženim rokovima za podnošenje poreskih prijava za stanovnike saveznih država poput Kalifornije, navodi Akabas.

Nakon upozorenja ministarke Jelen, nezavisna kancelarija za budžet Kongresa saopštila je da vidi značajno veći rizik da će Trezor ostati bez sredstava početkom juna.

image