Ekonomija

EU ne može bez kineske haj-tek robe, a hoće da uvodi sankcije Pekingu zbog Moskve

Dok povećava uvoz tehnologije iz Kine, EU raspravlja o novom mehanizmu mera za zemlje za koje veruje da ne čine dovoljno da spreče Rusiju da izbegne sankcije
EU ne može bez kineske haj-tek robe, a hoće da uvodi sankcije Pekingu zbog MoskveGetty © Guang Niu

Evropska unija je u 2022. godini uvezla visokotehnološke proizvode u vrednosti od 482 milijardi evra, a uvoz ove vrste robe je porastao za 22 odsto u odnosu na 2021. godinu, saopštio je danas Evrostat. 

EU je prošle godine uvezla najviše haj-tek robe iz Kine, u vrednosti od 183 milijardi evra, a udeo uvoza visokotehnoloških proizvoda iz ove zemlje je 38 odsto.

Na drugom mestu je SAD, sa udelom od 19 odsto, a vrednost uvoza je 91 milijarde evra. Značajni izvoznici u EU su bili i Švajcarska-udeo 6 odsto, vrednost uvoza 30 milijardi evra, Tajvan-udeo 5 odsto, vrednost uvoza 23 milijardi evra, kao i Velika Britanija i Vijetnam sa udelom od 4 odsto. EU je u 2022. uvezla najviše haj-tek proizvoda iz kategorije elektronike i telekomunikacija, u vrednosti od 202 milijarde evra.

Brisel priprema mere protiv "saučesnika" Rusije

I dok povećava uvoz tehnologije iz Kine, EU raspravlja o novom mehanizmu mera za zemlje za koje veruje da ne čine dovoljno da spreče Rusiju da izbegne sankcije, posebno one koje ne mogu da objasne sopstvene nagle skokove u trgovini pojedinom robom ili tehnologijama.

EU ima za cilj i da proširi postojeće zabrane na automobile, tehnologiju koju je Rusija koristila u Ukrajini, industrijsku robu, gvožđe i čelik, kao i prerađene proizvode koji koriste sankcionisane metale, kažu izvori "Blumberga". Zabrane se mogu proširiti na prava intelektualne svojine i licence izdate za proizvodnju spornih predmeta.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je juče, tokom posete Ukrajini, članice EU da preduzmu mere protiv zemalja koje pomažu Rusiju da zaobiđe zapadne sankcije. Ona je rekla da bi te mere trebalo da budu deo novog paketa sankcija Rusiji o kojima zemlje članice već pregovaraju, preneo je AP.

Kina i Turska najčešće se navode kao glavni ruski "partneri" u zaobilaženju sankcija, ali se ne očekuje da će kaznene mere EU biti uperene protiv tih uticajnih geopolitičkih igrača, iz straha da bi one mogle da imaju negativne posledice.

"Videli smo rast veoma neobičnih trgovinskih tokova između Evropske unije i određenih trećih zemalja. Ta roba potom završava u Rusiji", rekla je Fon der Lajen.

Ona nije navela na koje zemlje misli, ali zvaničnici Evropske unije već neko vreme izražavaju zabrinutost zbog robe koja preko Kine i Irana stiže do Rusije, piše američka agencija.

Kako je istakla, ove mere bi se uvodile veoma oprezno nakon ozbiljne analize rizika i odobrenja država članica.

Glavna carinska administracija Narodne Republike Kine je juče objavila da je trgovinska razmena između Kine i Rusije u prvom kvartalu povećana za 41,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Ukupna vrednost trgovinske razmene dve zemlj je u prva tri meseca ove godine iznosila 66,6 milijarde evra.

"Kina je u prvom kvartalu izvezla Rusiji robu u vrednosti od 30,7 milijardi evra, a to je povećanje od 67,2 odsto u odnosu na isti period 2022. godine. Izvoz iz Rusije u Kinu je povećan za 24,8 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine i on iznosi 35,9 milijardi evra.
U aprilu je obim trgovine između dve zemlje dostigao 17,5 milijardi evra", prenose RIA Novosti.

Peking: Zaštitićemo naše interese

Peking je već otvoreno kritikovao 11. paket sankcija, u kom se nalazi i sedam kineskim kompanija optuženih za "pomaganje Rusiji u zaobilaženju sankcija". Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova upozorio je EU da ne nastavlja sa uvođenjem paketa sankcija.

"Mi pozivamo EU da ne ide ovim pogrešnim putem, inače će Kina morati da preduzme akcije kako bu zaštitila naše legitimne interese", rekao je on.

U Komisiji, ipak, veruju da će novi paket sankcija biti dovoljno fleksibilan kako bi sprečio uvođenje mera koje bi bile isuviše politički osetljive. Očekuje se da će svi proizvodi koji se budu stavljali na listu sankcija morati da dobiju odobrenje svih 27 država članica.

Gde EU izvozi haj-tek proizvode?

Izvoz haj-tek proizvoda u zemlje van EU je takođe porastao u odnosu na 2021. godinu, za 16 odsto, na 446 milijardi evra.  Brojke pokazuju da je EU izvezla najviše visokotehnoloških proizvoda u SAD. Udeo izvoza je 26 odsto, a vrednost 118 milijardi evra. Drugo mesto zauzima Kina, sa udelom od 12 odsto, u koju je izvezena roba za 53 milijarde evra. Značajni uvoznici haj-tek robe iz EU su bili i Velika Britanija udeo devet odsto, vrednost izvoza 42 milijarde evra, Švajcarska 6 odsto, vrednost 28 milijardi, Japan 4 odsto, 19 milijardi i Turska-3 odsto, 12 milijardi.

EU je prošle godine izvezla najviše haj-tek robe iz kategorije farmaceutskih proizvoda, u vrednosti od 145 milijardi evra.

image