Ekonomija

Prelazak na cikoriju? Ekonomska kriza i nestašice podižu cenu najjeftinije kafe

Inflacija i ekonomska kriza izazvali veće interesovanje za jeftinije mešavine kafe
Prelazak na cikoriju? Ekonomska kriza i nestašice podižu cenu najjeftinije kafeGetty © Inti Ocon / Stringer

Globalna kriza troškova života naterala je ljubitelje kafe da se okrenu jeftinijim napicima, ali nedostatak robuste otežava pronalaženje pristupačne šoljice mnogima omiljenog napitka.

Dok mnogi ljubitelji kafe preferiraju visokokvalitetna zrna arabike, robusta je obično jeftinija, jer je drvo čvršće i zahteva manje nege, što olakšava proizvodnju u velikim količinama. Robusta se često koristi u instant kafi, espresu i mlevenim mešavinama koje se prodaju u supermarketima, koje sada doživljavaju povratak jer potrošači koji nemaju novca za alternative, piše "Blumberg".

Ključnim uzgajivačima je, međutim, teško da održe korak sa porastom potražnje, pa su veleprodajne cene ove nedelje dostigle najviši nivo u skoro dvanaest godina.

Za potrošače na najvećem evropskom tržištu kafe, Nemačkoj, to praktično znači da su instant sorte 20 odsto skuplje nego pre godinu dana. Rast cena instant kafe u SAD takođe ne pokazuje znake usporavanja.

Šanse da se globalna nestašica robuste ublaži u skorije vreme su sumorne, navodi "Blumberg". Vijetnam - najveći svetski proizvođač - prijavio je najslabiju žetvu u poslednje četiri godine, nakon što su se farmeri fokusirali na sadnju profitabilnijih useva poput avokada i durijana kako bi se izborili sa rastućim troškovima đubriva, što je posledica sukoba u Ukrajini i sankcija Zapada Moskvi.

Brazil, drugi po veličini uzgajivač ove sorte, imao je problema zbog suše, a postoji zabrinutost da bi indonezijska proizvodnja mogla da trpi posle obilnih kiša.

Uprkos tim preprekama, više robusta zrna je izvezeno širom sveta u prvih šest meseci tekuće sezone u poređenju sa poslednje tri godine – samo ne dovoljno brzo da bi se ispratila veća potražnja. Pošiljke između oktobra i marta bile su za oko 4 odsto veće nego u istom periodu 2021-22, prema Međunarodnoj organizaciji za kafu.

Proizvođači kafe odustali su od arabike u korist robuste, kako bi se izborili sa većim računima za energente i inflacijom. U međuvremenu, visoke cene hrane dovele su do veće potražnje za instant kafom - što prijavljuju svi vodeći svetski proizvođači.

image
VV inauguration
banner