Ekonomija

Direktor Uprave carina Srbije: Nema zabrane izvoza u Rusku Federaciju

Nema nikakvih sankcija odnosno zabrane izvoza u Rusku Federaciju, izjavio je Branko Radujko, direktor Uprave carina
Direktor Uprave carina Srbije: Nema zabrane izvoza u Rusku Federaciju© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Direktor Uprave carina Branko Radujko izjavio je da nema nikakvih sankcija, odnosno zabrane izvoza u Rusku Federaciju, demantujući navode Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS), koji je prethodno saopštio da je Ministarstvo finansija, preko Uprave carina, počelo uvođenje sankcija Rusiji.

"Nema nikakvih sankcija odnosno zabrane izvoza u Rusku Federaciju. Poljoprivrednici koji na rusko tržište izvoze svoje proizvode apsolutno nemaju razloga za brigu. Srbija je slobodna zemlja koja ima razvijene spoljnotrgovinske odnose sa svima i veoma efikasne i za sve jednake i transparentne izvozne i uvozne procedure", poručio je Radujko.

Kako je saopšteno iz Uprave carina, on je naglasio da dezinformacije koje su se pojavile u javnom prostoru "od strane neodgovornih pojedinaca, govore isključivo o njima, njihovoj neozbiljnosti i neodgovornosti prema sopstvenoj državi i narodu".

POKS je ranije saopštio da je Ministarstvo finansija, preko Uprave carina, počelo uvođenje sankcija Rusiji, odnosno da je od danas zabranjen uvoz i izvoz iz te zemlje, što se odnosi i na poljoprivredne proizvode.

U saopštenju POKS je naveo da će to dodatno otežati položaj poljoprivrednika u Srbiji, koji od utorka protestuju u više od 40 mesta u Srbiji.

Podseća se da je POKS protiv uvođenja sankcija Rusiji, jer će to imati negativne efekte na našu ekonomiju, naročito poljoprivredu, ali naročito i po zaštitu naših nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Portparol POKS Božidar Katić rekao je da Pokret daje punu podršku seljacima koji su ustali protiv politike Vlade Srbije kojom se više od decenije uništava srpska poljoprivreda.

"Iako je poljoprivreda ključni resurs i najveća razvojna i izvozna šansa Srbije, dovedena je do ivice propasti, zbog dugogodišnje nebrige, nezainteresovanosti i robovanja tuđim interesima“, naveo je Katić.

On je dodao da država, umesto da izdvaja za poljoprivredu i domaće privrednike, donira stranim investitorima 50.000 evra po radnom mestu.

image