Ekonomija

Za mame preduzetnice se uvode dodatna prava koja imaju i ostale zaposlene porodilje

Žene preduzetnice imale su pravo samo na godinu dana odsustva sa posla, a ovim izmenama se produžava to pravo na dve godine
Za mame preduzetnice se uvode dodatna prava koja imaju i ostale zaposlene porodiljeNone © MILOŠ MILIVOJEVIĆ/Tanjug

Skupštinski Odbor za rad, socijalna pitanja i društvenu isključenost i smanjene siromaštva podržao je danas predlog za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, kojim je predviđeno da se za majke preduzetnice uvode dodatna prava koja imaju i ostale zaposlene majke.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić rekla je da se tim izmenama nastavlja podrška majkama preduzetnicama, kao i da se omogućava da očevi čije su supruge preduzetnice tri meseca posle rođenja deteta mogu da koriste pravo na odsustvo sa rada.

"Dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom se praktično uvode dodatna prava za žene koje samostalno obavljaju delatnost ili su nosioci poljoprivrednog gazdinstva. Ove žene nisu imale isti vremenski period odsustva sa posla kao žene zaposlene kod poslodavca i to smo želeli da ispravimo", objasnila je Kisić.

Ministarka je istakla da se prvi deo izmene Zakona odnosi na dužinu trajanja odsustva sa posla, koji obuhvata trudničko i odsustvo radi nege deteta.

"Žene preduzetnice imale su pravo samo na godinu dana odsustva sa posla, ovim izmenama se produžava to pravo na dve godine, dok se druga izmena odnosi na to da njihovi supružnici nakon tri meseca imaju pravo na korišćenje odsustvo sa rada radi nege deteta", rekla je Kisić i dodala da postoji još prostora za izjednačavanje prava, ali da je to u nadležnosti drugih ministarstava.

Ministarka je odgovarajući na primedbe nekih poslanika da je zakon loše napisan i da je Ustavni sud neke odredbe proglasio neustavnim rekla da zakon nekoliko puta izmenjen sa ciljem da bude što bolji.

"Od 2018. godine ostvaren je širok spektar prava u ovoj oblasti i ovaj zakon je osnova da se dobije finansijska podrška od 87 milijardi dinara. Nikada veća nije bila finansijska podrška", rekla je Darija Kisić.

Ona je dodala i da je cilj da se podstaknu žene da se ostvare kao majke.

"Da podsetim da je profil žene preduzetnice u našoj zemlji, žena koja ima 43 godine, udata i ima dvoje dece i ima neku samostalnu delatnost sa pet zaposlenih. Idu na sigurnu i stabilnu varijantu kada je biznis u pitanju", rekla je ministarka.

image