Ekonomija

Kako su giganti sa Volstrita profitirali od bekstva iz Rusije

U ratu obično zarađuju trgovci oružjem i banke, kaže analitičar "Kenedi grupe"
Kako su giganti sa Volstrita profitirali od bekstva iz RusijeGetty © Michael M. Santiago / Staff

Kada pokušavaju da objasne nedavne nagle padove prihoda od trgovanja, šefovi Volstrita vole da podsete investitore na unosnu situaciju od pre godinu dana. Predsednik "Goldman Saksa" Džon Voldron nazvao je 2022. "posebno snažnom". Šefica "Sitigrupa" Džejn Frejzer rekla je da je "sve bilo top".

Međutim, retko se pominje jedan od razloga za prošlogodišnji bum: neverovatni prihod od milijardu dolara koji je iz Rusije preko bivših sovjetskih republika krenuo trgovcima valutama sa Volstrita, piše "Blumberg".

Zapadne kompanije i međunarodni investitori požurili su da napuste Rusiju posle početka Specijalne vojne operacije i sankcija koje su usledile, očajnički menjajući rublje za dolare.

Za trgovce valutama u firmama kao što su giganti "Goldman Saks", "Sitigrup" i "Džej Pi Morgan Čejs" to je bio lak novac: pronašli su način da pokupe pare po niskoj ceni, a zatim ih prodaju onim klijentima koji beže uz pozamašnu naknadu, navodi "Blumberg" pozivajući se na ljude sa direktnim saznanjima o transakcijama.

Kako bi to postigle, kompanije sa Volstrita su se okrenule nejasnom izvoru sa kojim su retko trgovale: zajmodavcima sa sedištem u zemljama koje Rusija smatra "prijateljskim" i koje SAD nisu sankcionisale, poput Kazahstana ili Jermenije. Banke iz tih zemalja mogle su da kupuju dolare direktno od ruskih banaka po lokalnom kursu te zemlje, koji je ponekad bio daleko niži od onoga u inostranstvu.

Transakcije su pomogle da se male banke pretvore u mašine za kovanje novca i dovele su do šireg porasta prihoda od trgovanja sa fiksnim prihodima koji je bio drugi najveći u deceniji. "Goldman Saks", "Sitigrup" i "Džej Pi Morgan" su tako zaradili stotine miliona dolara od trgovine rubljama u jeku sukoba.

"U ratu obično dva entiteta zarađuju novac", rekao je Džejson Kenedi, glavni izvršni direktor firme za regrutovanje finansijskih usluga "Kenedi grup". "Trgovci oružjem i banke."

Trgovci rubljama na Volstritu su verovatno udvostručili svoje godišnje bonuse, rekao je Kenedi.

Najveće svetske banke su prošle godine zaradile ukupno šest milijardi dolara trgujući ruskom valutom, što je otprilike trostruko više od onoga što generalno zarađuju od poslovanja, prema podacima "Vali analitiksa". Banke i danas nastavljaju da trguju valutama sa kazahstanskim i jermenskim kolegama, iako su poslovi manje unosni, navodi "Blumberg".

Firme sa Volstrita nisu optužene za bilo kakve prekršaje i nema nagoveštaja da su svojim transakcijama prekršile sankcije. Neki od ljudi koji su upoznati sa ovim poslovima kažu da je trgovanje banaka pomoglo njihovim klijentima da se pridržavaju novih pravila i napuste teška ulaganja. Američke banke su već imale odnose sa zajmodavcima u Kazahstanu i Jermeniji, kažu izvori.

Ipak, dve grupe jedva da su međusobno trgovale značajnim količinama deviza pre nego što je Rusija pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini. Ubrzo potom, navodi "Blumberg", postali su važni partneri, ponekad trgujući desetinama miliona dolara na dnevnoj bazi.

Banke sa Volstrita tvrde da su imale koristi od veće aktivnosti oko klijenata koji napuštaju Rusiju, ali odbijaju da komentarišu dobit ostvarenu trgovinom devizama.

image