Ekonomija

Ove sezone će nas i topli radijatori koštati više: Svaka treća toplana tražila poskupljenje grejanja

U Udruženju toplana Srbije (UTS) kažu da je 20 toplana najavilo poskupljenje cena svojih usluga, a neke lokalne samouprave su ih već podigle od septembra
Ove sezone će nas i topli radijatori koštati više: Svaka treća toplana tražila poskupljenje grejanjawww.globallookpress.com © Hannes Albert

Potrošači će od novembra struju i gas plaćati po višim cenama, a u svakoj trećoj opštini građanima će ove zime stići i uvećani računi za grejanje. U Udruženju toplana Srbije (UTS) kažu da je 20 toplana najavilo poskupljenje cena svojih usluga, a neke lokalne samouprave su ih već podigle od septembra. Beograđanima i Novosađanima koji koriste daljinsko grejanje su već uvećani računi za septembar.

U 60 toplana koliko ih ima u Srbiji, 80 odsto toplotne energije se pravi iz gasa, dok je po 10 odsto mazut i ugalj. U Udruženju toplana kažu da je od početka 2022. godine do sada gas poskupeo za 50,45 odsto, dok je cena mazuta veća za 34,3 odsto i da je poskupljenje daljinskog grejanja u većini slučajeva neminovna da bi toplane mogle da funkcionišu normalno tokom predstojeće sezone.

Gradski menadžer Miroslav Čučković kaže za RT Balkan da su "Beogradske elektrane" još u julu tražile povećanje cene grejanja za šest odsto i podseća da im je to i odobreno. Kao razlog su naveli veće cene gasa i struje i repromaterijala za obnovu toplovoda širom Beograda.

"Sa tim poskupljenjem od šest odsto, prosečna cena grejanja za stan od 60 kvadrata ove zime će biti veća za oko 450 dinara mesečno", kaže Čučković.

Daljinsko grejanje u prestonici je inače već jednom poskupelo ove godine, i to za pet odsto od marta. "Beogradske toplane" su do sada naplaćivale 125,23 dinara po kvadratu, što za stan od 60 kvadrata podrazumeva mesečnu ratu od oko 7.500 dinara, odnosno ukupan trošak grejanja za godinu dana od oko 90.100 dinara. Kako je naveo gradski menadžer, pošto je mesečna cena uvećana za oko 450 dinara, godišnji trošak grejanja će sada biti oko 95.600 dinara.

U Novom Sadu je cena grejanja po kvadratnom metru porasla sa 100,51 na 117,27 dinara. Kod građana i poslovnih potrošača kojima se cena obračunava po utrošku, cena je porasla sa 5,8 na 6,86 dinara po kilovat-času. "Novosadska toplana" je poskupljenje usluga je obrazložila rastom cene gasa i porastom cena repromaterijala i usluga održavanja.

U Udruženju toplana navode da su dobili 20 zahteva za korekciju cena u rasponu od pet do 30 odsto. Nekim toplanama, poput beogradske i novosadske su već odobrene, dok ima i onih koje još čekaju zeleno svetlo lokalne samouprave, koja mora da odobri nove cenovnike.

Toplane su, kako navode u UTS, spremne za grejnu sezonu koja zvanično startuje 15. oktobra, obezbeđeni su energenti i okončani remonti postrojenja. Ovih dana su krenule i prve tople probe, a u Udruženju kažu da će toplane početi da greju čim spoljna temperatura tri dana bude niža od 12 stepeni. 

Zaječarci već plaćaju visoku cenu o odnosu na druge gradove, a direktor JKSP "Zaječar" Nebojša Božinović kaže da se ove sezone one neće menjati.

"Mi smo podigli cene prošle sezone. Od januara ove godine su one 150 dinara po kvadratnom metru bez PDV-a za stanovništvo. Grejemo na mazut, koji je poskupeo oko 35 odsto i košta oko 110 dinara sa PDV-om. Mi smo se sa lokalnom samoupravom dogovorili da ove godine nećemo povećavati cene, jer su među najvišim u Srbiji. Do poslednjeg poskupljenja smo imali problem, jer smo godinama imali veće rashode, u odnosu na prihode koje smo ostvarivali", kaže Nebojša Božinović.

On napominje da je potpisan i ugovor o privatno-javnom partnerstvu i da bi toplana sledeće godine zaječarska toplana trebalo da pređe na biomasu i komprimovani gas, tako da više neće koristiti mazut. Božinović kaže da bi to trebalo da znači i niže troškove grejanja. 

image